İtikaf bir terbiye metodudur
Ramazan ayının son 10 gününde yapılan itikâf ibadeti ile ilgili konuşan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, itikâfın bir terbiye metodu ve rabbani bir medrese olduğunu söyledi.
Ramazan ayının son on gününde yapılan ve Hz Muhammed`in (sav) hiç terk etmediği sünnetlerden olan itikâf ibadeti bugün başladı. Peki, itikaf nedir? Nasıl yapılmalıdır? Kimler nerede itikafa girebilir? gibi birçok konuda merak edilen soruları Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile konuştuk.
“İtikâf bir nevi rabbani bir medresedir”
Tüm Vanlıları itikâf için camilere davet eden Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, itikâfın bir terbiye metodu ve rabbani bir medrese hükmünde olduğunu belirterek, “İtikâf ibadetinin eğitim ve terbiye açısından insanın üzerinde çok büyük etkileri vardır. Yani itikâf bir terbiye metodu olması yönüyle de çok önemlidir. İtikâf bir nevi rabbani bir medresedir. İtikâf insanın kendisine zaman ayırarak Rabbine karşı kendisini hasbihale tabi tutmasıdır. Ramazan ayının son 10 gününe girince, Peygamber efendimizde (sav) tatlı bir ibadet telaşı daha başlardı ve her gece Cebrail ile buluşurdu. Peygamber zaten cömertti. Ancak Cebrail ile görüştüğünde Ramazan ayının son 10 gününde daha cömertleşirdi.” dedi
Nerelerde itikâfa girilir?
İtikâf ibadetinin Ramazan ayının son 10 gününde yapılması gerektiğini anlatan Müftü Arvas, “Genelde mescitlerde itikâf olur. Mescidin dışına çıkılmaz. Zaruri ihtiyaçlar haricinde. Bazı kimseler kendi evinin bir bölümünü de mescit hükmüne sokarak itikâfa girebilir. Bunda da bir beis yoktur. Burada asıl maksat dışarı ile irtibatı kesmek, zihnimizi, kalbimizi meşgul edecek dünyalıklardan uzaklaşmadır. Allah`u Teâla`nın huzurunda müdrik bir şekilde bu 10 günü değerlendirmektir.” şeklinde konuştu.
Arvas, itikâfa girecek olan vatandaşların müftülüğe müracaatta bulunduklarını ve müftülük olarak da kendilerine en uygun yeri belirlediklerini aktardı.
“Tarihi Hüsrev Paşa ve 392 camide itikâf yapılacak”
Kimi tarihi camilerde itikâf ibadetinin icra edildiği bilgisini veren Arvas, “Tarihi Hüsrev Paşa Camii`nde itikafımız var. Mekân itibarıyla güzel, çevre itibarıyla güzel, çok deruni ve manevi bir havası var. Bizler o mekânlarda da itikâf yapıyoruz. Şahbağı, Hacı Hidayet başta olmak üzere 393 camimizi bunun için hazırladık. Girmek isteyen vatandaşlarımız kendilerine en yakın camilerde itikâfa girebilirler.” ifadelerinde bulundu.
Vatandaşlara itikâfa girme çağrısında da bulunan Arvas, “Durumu müsait olan vatandaşlarımızın son 10 günlerini ya da son günlerini camilerde geçirmelerini tavsiye ediyoruz.” diyerek halkı itikafa çağırdı.
Kadir Gecesi`nde de itikâf yapılan camilerde sahur programları düzenleyecekleri müjdesini de veren Arvas, itikâfa girecek olan vatandaşların bu güzel sünneti ihya etmelerinden dolayı tebrik ederek, bu sünnetin yaşatılmasını temenni etti. (Murat Dalgın-İLKHA)