• DOLAR 32.373
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2325.667
  • ...
İHH`dan Doğu Türkistan raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İHH Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Bülent Yıldırım, Doğu Türkistan`ın Çin tarafından 200 yıldır işgal altında olduğunu hatırlattı.

Doğu Türkistan`da yaşanan zulme karşı İHH olarak raporlar hazırladıklarını ve konferanslar düzenlediklerini belirten Yıldırım, “Bu dava sadece Doğu Türkistanlıların değil, sadece Türkiye`nin değil, sadece Türkiye`de belli siyasi görüşe sahip yapıların değil aksine özelde tüm İslam aleminin ve genelde de insanlığın davasıdır.” dedi.

Siyasi partilere çağrı

Tüm siyasi partilerin dahil oldukları toplantılar yapılarak, Türkiye`nin Doğu Türkistan siyasetinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Atılacak her adımın davayı bu noktaya taşıması sağlanmalı, iç siyaset malzemesi olarak kullanılmasına müsaade edilmemelidir. Araplara yönelik zulme karşı durmak için Arap, Kürtler için Kürt, Doğu Türkistan için Türk olmak gerekmez. Zulüm kimden gelirse gelsin kime karşı olursa olsun durdurulmalıdır. Bu konuda tüm partilerin bir araya gelerek İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM`yi göreve çağırmalıdır.”

Türkiye`nin organize ve ev sahipliğinde bir uluslararası Doğu Türkistan konferansı toplanması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Böylelikle Doğu Türkistan davasının İslam dünyasının gündemine girip, İslam ülkeleri arasında ortak bir dil ve eylem oluşturulabilmesi sağlanacaktır. Türkiye; tüm diplomatik, siyasi, ekonomik ve ikili ilişkilerini bu konferansın başarılı olması için kullanmalıdır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız tüm şehirleri görmeli

Bu ay Çin`e bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan`a seslenen Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanımız ziyaretinde Doğu Türkistan meselesini görüşecektir mutlaka. Çinli yetkililer kendisine Urumçi`yi gezdirecektir. Urumçi modern bir şehir. Ancak asıl baskı ve yasaklar diğer şehirlerde. Cumhurbaşkanımız bir iki gününü ayırıp tüm şehirleri gezmelidir.”  (Erkan Yavuz - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir