• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Doğu ve Güneydoğu`da ‘taşımalı seçmen` hazırlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti, Doğu ve Güneydoğu'da bir önceki genel seçime göre 7 Haziran seçiminde yaşadığı büyük oy kaybının nedenlerini araştırıyor. Yapılan araştırmalarda, özellikle merkezlere uzak köy ve mezralarda HDP'ye sandıklardan tulum oy çıktığı belirlendi. AK Partililer, söz konusu sandıklarda kendilerinin yanı sıra diğer partilere de oy çıkmamasını ve "neredeyse" hiç geçersiz oy olmamasını, "HDP'nin seçmene yönelik şantaj, tehdit ve baskısının sonucu" olarak yorumluyor.

KÖYDE SANDIK KURULMAYACAK

Bu analizler üzerine, AK Parti, "taşımalı seçmen-taşımalı sandık" uygulaması için çalışma yürütüyor. Çalışmaya göre, il veya ilçe merkezlerine uzak köy veya mezralarda sandık kurulmayacak. Buralarda yaşayan seçmenler, gerekli güvenlik önlemleri alınarak, il veya ilçe merkezlerine getirilecek ve buralarda oy kullanacak.

Nüfus yoğunluğu hesaba katılarak, benzer durumdaki köy ve mezralar tek bir sandığa toplanacak. Böylece oylar 'birbirine' karışmış olacak ve hangi mezra veya köyden hangi partiye ne kadar oy çıktığı belirlenemeyecek.

Bu yolla seçmen iradesinin baskı, şantaj ve tehditten uzak şekilde sandığa yansıyacağını düşünen AK Parti'nin, böylece kendi oylarının artacağını da hesapladığı öne sürülüyor. Öte yandan AK Parti'nin "taşımalı seçmen-taşımalı sandık" konusunda 7 Haziran seçimleri öncesinde de Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurduğu, ancak YSK'nın mevzuat izin vermediği gerekçesiyle talebi reddettiği öğrenildi.

Habertürk

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir