• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...
Sebzeci esnafı korsan satıcılara isyan ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana’nın en büyük alışveriş mekânlarından biri olan Kocavezir İş Merkezi’nde sebzecilik yapan esnaf,  iş merkezi önünde kurulan korsan pazara tepkili.

Kocavezir Sebze Pazarı’nda sebze satan yüzlerce işyerinin bulunduğunu belirten esnaf, “Eşmerkezimizin önü, korsan sebzeciler tarafından işgal edilmiş durumda. Pazarın önüne pazar kurulmaz. Bunda bir adaletsizlik var. Biz kira, vergi ödeyip iş yapmaya çalışırken dışarıda yol ve kaldırımları işgal eden korsan satıcılar, rızkımızla oynuyor. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini istiyoruz.” diyerek isyan ettiler.

“Esnafın sorunları ile ilgilenen kimse yok!”

Kocavezir Sebze Pazarı esnafı olarak mağdur olduklarını ifade eden Orhan Altınkılıç, “Dışarıda cadde ve kaldırım üzerine korsan hal kuruluyor. Bunla ilgili ne valilik ne belediye ne de trafik şube müdürlüğü bir şey yapıyor. Biz esnafın sorunları ile kimse ilgilenmiyor. Biz de bu devletin vatandaşı değil miyiz!” dedi.

Altınkılıç, “Oy zamanı geldiği zaman belediye başkanından tutun milletvekiline kadar bizim ayağımıza kadar geliyorlar, sorunlarımızı niye halletmiyorlar. Seçim öncesi namus borcu veriyorlar ama tutmuyorlar. Bize verilen hiçbir sözün tutulduğunu görmedik. Biz burada mağduruz. Bu sorunumuzun giderilmesi için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye kadar gittik, rica ettik,  yine boş. Seyhan Belediye Başkanına gittik yine bir şey değişmedi, o da boş çıktı. Kocavezir Sebze Pazarı esnafı sanki bir mezara terk edilmiş gibi sorunları çözülmüyor.” diyerek tepkilerini dile getirdi.

“Caddeden ne bir araba geçebiliyor ne bir ambulans”

Kocavezir iş merkezinin önünde merkez sebze hali gibi bir pazarın kurulduğunu bu yüzden iş merkezindeki esnafın iş yapamadığından iflasın eşiğine geldiğini ifade eden İsa Deren isimli esnaf ise şunları söyledi: “İş merkezinin önündeki cadde ve kaldırım korsan satıcılar tarafından işgal ediliyor. Her sabah toptancılar gelip burada satış yapıyor. Öğleden sonra ise Suriyeliler, metro köprüsünün altını işgal ediyorlar. Caddeden ne bir araba geçebiliyor ne bir ambulans. Pislik içerisinde satış yapıyorlar sonra da caddeyi pislik içinde bırakıp gidiyorlar.”

Sorunlarının çözümü için yetkililerin bir şey yapmadığını savunan Deren, “Biz Büyükşehir Belediyesini çağırdık, geldiler. Ancak buranın Seyhan Belediyesine ait olduğunu ve bir şey yapamayacaklarını söyleyip gittiler. Buna artık bir çözüm bulsunlar.” diye konuştu.

“Pazar önünde pazar kurulur mu?”

İş merkezi esnafının giderlerinin çokluğuna da dikkat çeken Deren, “Biz işyerimizin vergisini ödüyoruz, aidat ödüyoruz, suyunu ödüyoruz. Dışarıdaki korsan satıcılar ne ödüyorlar. Bütün yük bizim sırtımızda, avanta para onlara. Sonra pazar önünde pazar kurulur mu? Sabah ayrı öğleden sonra ayrı bir pazar kuruluyor.”ifadelerini kullandı.

Valilik ve belediyelerin, sorunlarının çözümü için herhangi bir şey yapmadığını söyleyen esnaf Süleyman Gönel ise “Büyükşehir ve Seyhan belediyesini arayarak korsancıların kaldırılmasını istiyoruz. Geliyor ama bir şey yapamayacaklarını söyleyip gidiyorlar.” dedi.

“Rızkımızın önüne geçiyorlar”

Bazı korsan satıcıların tarladan topladığı sebzeyi; hiçbir gideri ve vergisi olmadan iş merkezi önünde kasa ile sattığını, kendilerinin bununla baş edecek durumda olmadığını belirten Gönel, “Buradaki esnaf; kira, vergi, aidat ve benzeri birçok giderle boğuşuyor. Onlar bir kuruş ödemiyorlar. Bunun için buradaki esnaftan biraz daha uygun veriyorlar, rızkımızın önüne geçiyorlar. Ben domatesi 75 kuruşa verirken onlar 50 kuruşa verebiliyor. Çünkü tarladan direk toplayarak orada satıyorlar, hiçbir gideri olmadığından da onları kurtarıyor. Ama olan biz esnafa oluyor.”diyerek isyan etti.

Sebzeci esnafı yetkilileri göreve çağırdı

Yol ve kaldırımların korsan sebzeciler tarafından parsel parsel paylaşıldığını savunan Gönel, “Yolu, kaldırımı kendi malları gibi parsellemişler. İşgal ettiği yolu, kaldırım alanında durduğu yeri 20 bin TL’ye satanlar bile var. Bizim buradaki dükkânımız mülkiyet olduğu halde o fiyatı etmezken kaldırımı bu kadar yüksek hava paralarına satıyorlar. Sorunumuzu çözmeyen belediye başkanlarına yazıklar olsun” diye sert tepki gösterdi.

İLKHA’ya konuşan diğer esnaf da korsan sebze satıcılarından dert yandı. Cadde ve kaldırımı işgal ederek satış yapan korsan satıcılar ile rekabet edemediklerinden satış yapamaz hale geldiğini dile getiren sebzeci esnafı yetkilileri göreve çağırdılar. (Ayhan Kaya-İLKHA)



































Bu haberler de ilginizi çekebilir