• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...

Pasajlara eski ilginin olmadığını ifade eden pasaj esnafı, daha önceleri yerli ve yabancı turistlerin mutlak uğrak mekânı olan pasajları en çok etkileyen sektörün AVM’ler olduğunu belirttiler.

Gaziantep’in en eski alışveriş mekânlarından olan Söylemez ve Büyük Pasaj esnafı, pasajlara azalan ilgiyi kentin büyümesi ve kentte AVM’lerin çoğalmasına bağlıyor.

Şehrin büyümesi ile AVM’lerdeki artışın pasaj kültürünü ikinci plana attığını ifade eden pasaj esnafı, işlerinin kötüye gittiğini, halk arasında pasaj kültürünün azaldığını dile getirdiler.

Söylemez Pasajın Gaziantep’in en eski pasajlarından biri olduğunu belirten Ömer Demirci, “Büyük marketler ile AVM’ler Gaziantep’te gittikçe çoğaldı. AVM’lerde vatandaşın ihtiyacı olan bütün ürünler mevcut. Vatandaş AVM’lerde toplu olarak bütün ihtiyacını temin ettiği için AVM’leri tercih ediyor.” dedi.

“Pasaj esnafını en çok etkileyen AVM’lerdir”

Son yıllarda artan kredi kartı kullanımının kendilerini etkilediğini ifade eden Demirci, “Vatandaşlar daha çok kredi kartı ile alışverişlerini yapıyorlar. Pasajlarda ise kredi kartı tüm dükkânlarda mevcut değil. Bundan dolayı rağbet pasajlardan ziyade AVM’lere oluyor. Biz pasaj esnafını en çok etkileyen AVM’lerdir. AVM’lerin şehir dışında olması gerekir. En az 15 kilometre şehir dışında yapılmalıdır. Bu pasajlar kentin en gözde mekânları idi. Şu an pasaj esnafı olarak çoğu zaman siftah bile yapmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kentteki AVM sayılarındaki artışın ve AVM’lerin şehir içinde olmasının kendilerini olumsuz şekilde etkilediğini kaydeden esnaflardan Mahmut Tebir, “Şu anda pasaj esnafı olarak hep durgunuz. Esnaf olarak akşama kadar oturuyoruz. Gelir vergisi iyice yükseldi. Büyük AVM’ler gittikçe yoğunlaştı. AVM’ler biz küçük esnafların işini iyice düşürdü. Vatandaş her ürünü marketlerde bulduğu için AVM’leri tercih ediyor. Pasajımıza eski ilgi kalmadı. Pasajımıza ilgi önceleri çok iyi idi. Pasajlar daha önceleri yerli ve yabancı turistlerin mutlak uğrak mekânı idi.” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te açık hava mekânların açılmasında bir artışın başladığını dile getiren Mehmet Deniz ise, “Kapalı alanlara pek fazla ilginin kalmadığını görüyoruz. Pasajlara azalan ilgiyi ben buna bağlıyorum. Bundan dolayı şu an pasajlara eski ilgi yok. Tabi aynı zamanda pasajların yeni çağa ayak uydurmamasından da kaynaklanabilir.” dedi.    (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)