• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...

Türkiye  İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Sanayi Üretim Endeksinin 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,3 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 arttığı belirtildi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde artış

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,8 arttı.

Ana sanayi gruplarında en yüksek azalış sermaye malı imalatında

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 7,8 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayiinde en yüksek azalış elektronik ve optik ürünlerde

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 34,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

Bu düşüşü, yüzde 24,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12,2 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.

En yüksek artış makine ve ekipman kurulum ve onarımında gerçekleşti
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 33,6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti.

Bu artışı, yüzde 22,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 5,8 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti. (İLKHA)