• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Suruç Ovası Suya Kavuşacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suruç Kaymakamlığı`nın yanında bulunan Suruç Meydanında yapılan temel atma törenine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak, DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur, DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu ile kanalları yapan müteahhit firmaların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Suruç Ovası Sağ ve Sol Sahil Sulama Projesinin temel atma töreninde öncelikle DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur bir konuşma yaparak, DSİ`nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Suruç Ovasında 95 bin hektarlık alan sulanacak
Yaptığı konuşmada Suruç Ovasında 95 bin hektarlık alanın sulanacağını dile getiren Bakan Eroğlu, "Fırat Nehri`ni Allah`ın izniyle Suruç`tan akıtacağız. Atatürk Barajı`nın hemen kenarında bir pompa istasyonu kuruyoruz. Bu pompa istasyonuyla iletim hattının inşaatını ihale ettik, şu anda inşaatı ilerliyor. Arada bir dağ var, bu dağı delmek suretiyle Suruç Ovası`na suyu akıtacağız. Yaklaşık 7 metre çapında, 17 bin 180 metre uzunluğunda dev bir tünel açıyoruz. Geçen geldiğimde bu tüneli ziyaret ettim hız 15 metreydi, şu anda 25-30 metre günde tünel açılıyor. Bugün de Suruç Ovası`nın sağ sahille, sol sahil dev sulama kanalının temelini atacağız."

Suruç`a su getirmenin kolay olmadığını belirten Bakan Eroğlu, suyun getirilebilmesi için yapılan çalışmaların DSİ`ye toplam maliyetinin 1 milyar dolardan daha fazla olduğunu ifade etti.

114 bin kişiye istihdam sağlanacak
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ülkemizde yağış miktarı ve zamanının farklılık göstermesi, suyun baraj ve göletlerde depolanma ihtiyacını ortaya çıkardığını belirterek, "Bu durum, bu gün temelini atacağımız projelerin de önemini ortaya çıkarmaktadır. Tamamlanan projeler; bölge halkının ekonomik seviyesini yükseltecek, doğuyla batıyı birleştirerek gelişmişlik farkını asgariye indirecek ve bölgeye yapılan yatırımlar çok kısa bir sürede misliyle geri dönerek top yekûn kalkınmaya vesile olacaktır" dedi.

Temeli atılan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil ve Sol sahil Ana Kanal inşaatlarının 24 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını ifade eden Vali Okutan, "45 milyon TL`ye mal olacak Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ sahil Ana Kanal İnşaatı 65 milyonluk net gelir artışı ile 1 yılda kendini amorti edecek ve 46 bin kişiye istihdam sağlayacaktır.

Yine 71 milyon TL maliyeti olan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol sahil Ana Kanal İnşaatı 95 milyon net gelir artışı ile 1 yılda kendini amorti ederek, 68 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Her iki projemizin toplam maliyeti 116 milyon liradır. Ancak Toplam 160 milyon net gelir artışı ve 114 bin kişiye sağlayacağı istihdam ile 2 yıl gibi kısa bir zamanda yöreye birlik ve dirlik getirecektir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından "Suruç Ovası Sağ ve Sol Sahil Sulama Projesi"nin yapımını üstlenen firmalarla protokol imzaladı.

Protokolün ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak ve DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur "Suruç Ovası Sağ ve Sol Sahil Sulama Projesi`nin temelini attı.

Ali Durmaz - İLKHA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir