• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde çiftçilik yapan pek çok kişi, pamuk ekiminin masraflı olduğuna dikkat çekerek, daha kolay şartlarda yetişebilen tarım ürünlerini yetiştirmeyi tercih ettiklerini belirtiler.

Bismil ilçesinde pamuk çiftçiliği yapan Emin Aslan, pamuk çiftçiliğinin sıkıntı durumuna değinerek, pamuk ekiminin masraflı ve uğraş isteyen bir iş olduğu için çiftçilerin ekmeye çekindiklerini ve pamuk yerine daha kolay şartlarda yetişebilen tarım ürünlerini yetiştirmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Pamuğun daha verimli olması için tarlaya ilaç atmanın da atmamanın da sorunlara yol açtığını belirten pamuk çiftçisi Aslan, ilaçların sahte veya kalitesiz olduğundan dolayı ekinlere zarar verdiğini, pamuk üreticilerinin devlet desteğine ihtiyacı olduğunu aksi halde ayakta kalamayacağını ifade etti.

 “Herkes pamuktan elini çekti”

İşçiye, gübreye ve mazota yapılan masrafların bile anaparayı karşılamadığına ifade eden Aslan, “Hükümet, bizi desteklemeli. Geçen yıllarda pamuk üretimi güzeldi, ancak bu yıl pekiyi değil.  Pamuk üretiminde bu yıl yüzde 50 azalma var. Bu durumdan dolayı borçlarımızı borçla kapatıyoruz. Pamuk üretimi hemen hemen kalmadı diyebiliriz. Olumsuz şartlardan dolayı çevremizde pamuk üretimi yok. Ana paramızdan pamuk üretimi için ancak masraflarımızı karşılıyoruz.” Diyerek çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi.

Tarlalarını sulama konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Aslan, “Devlet bizden her yıl dönüm başı 70 TL gibi yüklü miktarda elektrik parası alıyor. Oysaki bu bedel 20 TL’dir. Zaten bizim kârımız yok ki, biz bu miktarda para verelim. Ancak Mısır üretiminin şartları daha iyi olduğundan masrafı az, uğraşması yok. Pamukta durum böyle olunca herkes elini çekti. Bu yıl pamuk kurdu da çok oldu. Dönümü 300 kilo verdiğinde kilosu bir milyondan sattığımızda ne karımızı olur.” ifadelerini kullandı.

Pamuk üretimi neden azaldı?

Pamuğun geçen yıllara göre çok daha yaygın olduğunun altını çizen Aslan, pamuk üretiminin son yıllarda düştüğünü söyleyerek,  “Bunun sebeplerini de masrafların çok olması, ilaçlama sayısının artması, satış fiyatının düşük olması ve riskinin çok olmasına bağlayabiliriz.  Tüm bu sebeplerden dolayı çiftçi pamuk üretiminden döndü. Pamuk ekiminden sonra sulama, gübre ve ilaçlamaları var. Son yıllarda haşerenin çok olmasından ilaçlama sayısı da arttı ayrıca toplanan pamuk, yağan yağmurdan da olumsuz etkileniyor. Yağmur yiyen pamuk da kalite azalıyor, dolayısıyla da fiyat düşüyor” şeklinde  sıkıntılarını dile getirdi.

“Güneşin altında akşama kadar 25 TL’ye çalışmaktan memnun değilim”

Tarlada 3 ay çapa yaptıklarını, 3 ay da pamuk topladıklarını söyleyen Şiyam Kanevi ise, “Çapa işi yapıyorum. Eskiden daha çok işçi gelirdi. Ancak, artık kimse tarlalarda güneşin altında çalışmak istemiyor, doğrusu ben de artık bu şartlarda çalışmak istemiyorum. Çünkü çalışmamızın karşılığından çok az ücret alıyoruz. Emeğimizin karşılığı bu olmamlı. Akşama kadar güneşin altında 25-30 TL için bu bayan halimle çalışmaktan hiç memnun değilim.” Şeklinde mağdur olduklarını dile getirdi.

Tarlada 70’e yakın işçi çalıştığını söyleyen tarım işçisi Kanevi, eskiden tarlada bütün işi insanın yaptığını ancak biçer döver makinelerinin yaygınlaşmasıyla beraber insan ihtiyacının çok azaldığını belirtti.

Pamuk tarlasında çalışan tarla işçilerinin çavuşu Mustafa İnce ise, sabahın erken saatlerinde işçileri toplayarak tarlaya getirdiğini belirterek,  

“Saat 05.00 ile saat 17.00 arasında pamuk tarlasında çalışıyoruz. Yani sabahtan akşama kadar tarlada güneşin altında çalışıyoruz. Çavuşları olarak işçilerin başında ben duruyorum. Öğlen vaktine kadar çalışıp yaklaşık 2 saat dinlendikten sonra akşam 17.00’te paydos ederek eve dönüyoruz.” İfadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)