• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...

Siirt’te 30 Milyon TL değerindekiSiirt Entegre fıstık işleme tesisi projesi” hayata geçiriliyor.

Siirt fıstığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa Birliği’nin mali destek programına sunulan ve kabul edilen yaklaşık 30 Milyon TL bütçeli proje onaylanarak, 12 Haziran 2015 tarihi itibarıyla inşaat yapım işi ihalesine çıktı.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, “İlimizde üretilen fıstığın işlemesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açılan Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA'ya sunduğumuz proje kabul edilerek, desteklenmeye değer bulunmuş ve ihale süreci başlamıştır.” dedi.

Siirt’in ekonomisinin can damarı olarak görünen tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik projelere büyük bir önem verdiklerini belirten Vali Tutulmaz, “Siirt’e ikinci büyük bir müjde vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Geçen hafta yaklaşık 10 milyon TL bütçeli ‘Tillo Turizmini Geliştirme Projesi’nin onaylanmasın ardından, yine yaklaşık olarak 30 milyon bütçeli ‘Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi’nin onaylanması, ilimize yaklaşık 40 milyon TL tutarındaki önemli bir kaynağın, tarım ve turizm alanında yatırım yapmamıza olanak sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

“Siirt fıstığı sosyal gelişmeye katkı sunacak”

Coğrafi konumu ve toprak yapısı itibariyle Siirt’in fıstık yetiştiriciliği açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu kaydeden Tutulmaz, “Bu proje ile ilimizin sahip olduğu tarımsal potansiyeli ekonomiye kazandırmak, marka ürünü olan Siirt fıstığının piyasalarda rekabet edilebilirliğinin artırılmasını hedefleyerek, köylerden kentlere göçü durduracak, çiftçimizin, köylümüzün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak, yeni istihdam alanları yaratacak, önemli bir proje olarak görüyoruz. Bu projenin her aşamasını takip edeceğiz.” dedi.

Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi Projesi’nin 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle ihale ilanına çıktığı, ihale dosyalarının 15 Eylül 2015 tarihinde Ankara’da açılacağı, ihaleyi alan firmanın belirlenmesinin ardından, projenin yapımına başlanacağı öğrenildi.   (Muhammed Dayan İLKHA)