• DOLAR 32.48
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2477.7
  • ...
`YGS ve LYS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Milli eğitim Müdürü Yakup Sarı, dikkatli bir şekilde ve uzman rehberler eşliğinde YGS ve LYS tercihlerin yapılması durumunda bu yıl neredeyse her iki kişiden birinin dört yıllık fakülteleri kazanmakta zorlanmayacaklarını söyledi.

LYS sonuçlarına göre öğrencilerin sağlıklı ve doğru tercih yapabilmeleri için Bingöl`de tüm liselerde tercih komisyonlarının kurulacağını belirten Sarı, bu komisyonlarda uzman rehber öğretmenlerin görev alacağını söyledi.

Sarı, velilerin konuya hassasiyet göstererek çocuklarına bu hayati süreçte destek vermelerinin önemli olduğunu belirtti.

Tercih dönemlerinin 6-15 Temmuz tarihleri arasında, yerleştirmelerin ise bayramdan sonra gerçekleşeceğini vurgulayan Sarı, " Bu dönemde öğrenci tercihini yaparken tercihleri sırasında herhangi bir hata yapmamaları için mezun oldukları okulda kurulan tercih komisyonlardan ve ilimiz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü`nde kurulan tercih masasına başvurabilir tercih konusunda yetkililerden bilgi alabilirler."dedi.

YGS ve LYS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususları hakkında da konuşan Sarı, 6 Temmuz itibariyle yayınlanan yeni kılavuza göre tercihlerin yapılacağını ve tercihlerin mutlaka tercih komisyonu gözetiminde yapılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı

Sarı, “Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey puanınız değil, puana göre aldığınız başarı sıralamanızdır. Çünkü üniversiteler puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM`nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 30 tercih hakkınız var. Tercihinizde mutlaka sıralamanızdan daha yüksek en az beş tane üniversite yazın. İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Örneğin dereceniz 95 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 70-75 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin. Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 90 bin derecesindeyseniz ilk 95, 100, 120 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilirsiniz.” tavsiyelerinde bulundu.

Yerleştirmenin merkezi olarak yapıldığını ve yerleşme oranının çok düşük olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Sarı, adayların, istenmeyen bir yükseköğretim programına tercihleri arasında ne olursa olsun yer vermemesi tavsiyesinde bulundu.

Sarı, Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Özel üniversiteleri tercih edecek öğrencilerin, bölümün şartlarına uygun tercih yapmaları gerekir"(İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir