• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Ramazan ayı cihat ayıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M.Beşir Varol - Doğruhaber

Evet, Ramazan ayı cihat ayıdır. Çünkü bu ayda, insanların Allah Teâlâ`ya ulaşmalarını engelleyen bütün düşmanlara savaş açılıyor. Ramazan, adeta bir seferberlik ayıdır.

İnsanın en tehlikeli düşmanlarından biri cehalettir. Allah Teâlâ`nın kitabı ve bütün ilimlerin baş metni olan Kur`an-ı Kerim`i bu aylarda indirmesi ve ilk indirilenin de İkra Sûresi olması açık bir delildir ki bu ay cehaletle mücadele ve savaş ayıdır.

O zaman biz Mü`minler, Mevla`mızın “Oku” emrine “lebbeyk” diyerek Kur`an`a ve Kur`an ilimlerine her aydan daha fazla emek sarf etmeliyiz. Biraz açlık ve susuzluk bahanesiyle yatıp zaman geçirerek bu değerli fırsattan istifade etmeden bu ayı geçirmemeliyiz. Mutlak cihette düşmanımızı tesirsiz hale getirmeliyiz.

İnsanın amansız düşmanlarından biri de kötülüğü emreden koynumuzdaki nefsimizdir. Bu düşmana karşı en etkili silah oruçtur. Ramazan ayındaki oruç umumi ve kesin bir fariza olduğu için bu gaddar düşmana karşı her yıl bu ayda genel bir seferberlik söz konusudur. Unutulmamalıdır ki nefisle cihat, cihad−ı ekberdir. Bu sebeple biz de bu aydaki orucun bütün farz ve sünnetlerine ehemmiyet verip bunları yerine getirmeye çalışalım ki nefsimiz bize esir düşsün.

İnsanın diğer bir düşmanı da, babamız Hz. Âdem`den bugüne kadar bize sinsice düşmanlık eden ve o günden bugüne bizi kandırmada tecrübe kazanan lanetli şeytan−ı iblistir. Bu ay iblise karşı da en etkin silahlarla genel bir savaşın ilanıdır. Çünkü bu ayda açlıkla nefis gemlendiği için onda şeytana itaat takati kalmıyor. Dolayısıyla şeytanın nefis üzerindeki etkisi azalıyor. Ayrıca bu aydaki ibadetlerin daha sevaplı olması da şeytana karşı bir savaştır. Çünkü çok sevap çok ibadete teşviktir. İbadet ise şeytanı mum gibi eritir.

Müslümanların başka bir düşmanı da Müslümanların arasındaki ihtilaf, kin ve düşmanlıklardır. Asrımızda Müslümanların ellerini ve kollarını bağlayan ve benzeri görülmemiş bir esarete düşüren bu hain düşman değil midir? Bu müthiş düşmana karşı da bu ayda çok büyük bir savaş verilir. Hadiste; “Her kim oruçlu biri ile kavga eder veya hakaret ederse oruçlu kişi ‘ben oruçluyum` desin (ona karşılık vermesin).” (Buharî) buyruluyor. Hadisteki bu ferman, bahsi geçen düşmana karşı bir savaştır. Çünkü Müslümanların birbirlerinin hatalarına karşılık vermemelerinin ihtilafı ne kadar önlediği malumdur.

Emr−i ilahi ile Resulullah (SAV) ümmeti için örnektir. Ve O, bulutlar misali cömerttir. Bu ahlakını en fazla Ramazan ayında sergilemesi, her zamandan fazla Ramazan ayında cömert olmamıza bir teşviktir.


Bu fırsatı kaçırmadan biz Müslümanları bu kadar perişan eden ihtilaf düşmanını öldürmek için bu ayda bol bol iftar yemekleri verelim. Ve özellikle aramızın iyi olmadığı Müslüman kardeşlerimizi davet edelim.

Bedir ve Mekke fethi gibi kâfirlerin belini kıran gazve ve savaşların bu ayda gerçekleştiği unutulmamalıdır.

Demek maddi cihat için de uygun ve bereketli zaman yine bu aydır.

Bu bağlamda yeryüzünün dört bir tarafında İslam`a hizmet eden kardeşlerimize de bu ayda bol bol dua etmeliyiz.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir