• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
'Bel-omurilik daralması yaşam kalitesini bozuyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Omuriliğin, omur gövdelerinin arasındaki kemik kanalda bulunan sinir dokusu yapısı olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Cenk Ermol, Omurilik kanalı daralmasının toplumda en çok bel ve boyun bölgesinde görüldüğünü ve bu bölgelerin de vücut ağırlığını en çok taşıyan bölgeler olduğunu söyledi.

Omurilik kanalındaki daralmanın yıllar içinde gelişen omurga yıpranması sonucu ortaya çıkabileceğinin altını çizen Op. Dr. Cenk Ermol, “Günlük yaşantı ve ağır işlerde çalışma temposu bu süreci, zaman içinde açığa çıkarabilir. Süreç; yavaş yavaş gelişir ama daima ilerleyicidir. Bu grup hastalarda bel ve bacak ağrısı, uyuşmalar ve kuvvet kayıpları görülebilir. En belirgin bulgu, belirli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarda ortaya çıkan kramp ve kasılmalardır.” dedi.  

“Sık sık dinlenme ihtiyacı duyarlar”

Bu grup hastalar tipik olarak rahatça yürüyebilirken, hastalık ilerledikçe yürüdüğünde sık sık durup dinlenme ihtiyacı duyduğunu ifade eden Ermol, “Hasta yürürken 2-3 dakika dinlenince yakınmalar kısmen azalır. Ancak hasta yürümeye başlayınca yeniden kramp ve ağrıdan dolayı durmak zorunda kalır. İleri dönemde bu tip hastalar öne eğilince kısmen rahatladıklarından, öne eğilerek yürümeye çalışır. Bu tür yakınmaları olan hastalara bel MR'ı, bel röntgeni, gerekirse EMG tetkikleri muayeneyle birlikte planlanmalıdır.” diye konuştu.

“Kanal çapının ölçüsü önemli”

Yapılan tetkiklerde omurilik kanal çapının belirli bir düzeyin altına düşmüş olmasının hastalığın oldukça ilerlediğinin bir işareti olduğunu sözlerine ekleyen Ermol, “Belde omurilik kanalı daralması tedavisinde; ilerlememiş olgularda hastalara cerrahi olmayan yöntemler (yatak istirahatleri, ilaç tedavisi, minimalinvaziv yöntemler ilespinalenjeksiyon) uygulanabilir.” dedi.

“Yaşam kalitesinin bozulması cerrahi gerektiriyor”

Yürüyüş mesafesinin kısalması, bacaklarda kramp, kasılma ve kuvvet kaybının olmasının yanı sıra idrar torbasıyla bağırsak problemi eklenen hastalarda yaşam kalitesinin bozulduğunu ve cerrahi tedavinin uygulandığını belirten Op. Dr. Ermol, “Günümüzde cerrahi tedavi, gelişmiş teknolojiyle öncelikle ameliyat mikroskobunun kullanımının artmasıyla daha konforlu ve başarılı bir noktaya ulaşmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Omurilik kesesi rahatlatılıyor”

Cerrahi tedavinin amacının omurilik ve sinir kökleri üzerindeki basının kaldırılması olduğunu sözlerine ekleyen Ermol, “Bu ameliyata omurganın arka çatısını oluşturan her iki yandaki dokular alınarak omurilik kesesi rahatlatılır. Uygun olan olgularda omurganın dinamiğini kazanmak ve ek olarak omurları güçlendirmek için omurların birbiriyle vidalanması uygulanması yapmak gerekli olabilir.” dedi.

“İyileşme süresi ortalama bir ay”

Ameliyatın genel anestezi altında yapıldığını ve ortalama 1 ila 3 saat arası sürdüğünü belirten Op. Dr. Ermol, “Ertesi gün ayağa kaldırılan ve yürütülen hastalar hastanede ortalama 2 gün kaldıktan sonra taburcu olabilmektedir. İyileşme süresiyse yaklaşık 4 hafta olup; ilk 10 gün yatak istirahati yapmak uygundur. Hastalar masa başı iş yapıyorsa 1 ay sonra; daha ağır iş koşullarında çalışıyorlarsa 45 gün sonra iş başı yapabilirler” şeklinde konuştu.

“Kiloya dikkat edilmeli”

Ameliyat sonrası dönemde bel sağlığına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Ermol, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bel ağrısını arttıracak aktivitelerden kaçınmak oldukça önemlidir. Önerilen egzersiz programları devamlı yapılmalı ve kilo almamayı özen gösterilmelidir. Bel-omurilik kanal daralması ameliyatlarında amaç hastanın bozulmuş olan yaşam kalitesi düzeltilmek ve kısalmış yürüme mesafesini tekrar arttırmaktır.”  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir