• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...
Fransa Şimdi de Fildişi Sahili`ne Savaş Açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fildişi Sahili’nde Kasım ayında yapılan seçimlerden sonra her ikisi de kendisini galip ilan eden Devlet Başkanı Laurent Gbagbo ve rakibi Alassane Outtara yanlıları arasında çatışmalar devam ediyor.

Aylardır süren çatışmaların ardından BM ve Fransa`nın da yardımıyla ülkenin büyük bir bölümünü ele geçiren Outtara’ya bağlı birlikler, Gbagbo’ya karşı saldırıları arttırıyor.


BM BAŞKANLIK SARAYINI VURDU

Fildişi Sahili’nde "barış birliği" bulunduran BM ile Fransa`ya ait helikopterlerinin geçtiğimiz gün devlet başkanlığı sarayını vurması sonrasında başkent Abidjan`da çatışmalar azalsa da gerilim devam ediyor.

Bir görgü tanığı, Laurent Gbagbo’nun konutuna yakın bir mesafede taraflar arasında süren çatışmalar ve BM ve Fransa`nın bombardımanından dolayı dışarıya çıkamadıklarını belirtti.

Başkanlık Sarayı`na en az 9 roket atıldığını belirten görgü tanığı, BM ve Fransız helikopterlerinin yoğun bombardımanına tanık olduğunu ifade etti.


GBAGBO: SALDIRI PÜSKÜRTÜLDÜ

Gbagbo`ya bağlı birlikler ise, konutu ele geçirmek üzere düzenlenen saldırıyı püskürttüklerini açıkladı. Uzun süren çatışmanın ardından Ouattara`ya bağlı birlikler binadan açılan yoğun ateş karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

Başkanlık Sarayı`na yönelik saldırıları geri püskürten Gbagbo`ya bağlı silahlı milisler, çok sayıda askeri rehin aldı. Milislerin karşı saldırı için hazırlık yaptığı belirtildi.
 

"SUİKASTIN BEYNİ FRANSA"

2002-2003 arasında yaşanan iç savaştan Fransa`nın sorumlu olduğunu belirten Gbagbo, Ouattara`nın Başkanlık Sarayına düzenlediği saldırıyı kastederek Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy`nin kendisine yönelik düzenlenen suikastin "beyni" olduğunu savundu.

Saldırının değil ateşkesin çözüm için gerekli olduğunu ifade eden Gbagbo, "Yaşamayı seviyorum. Sesim bir şehidin sesi değil, ölümün peşinde değilim. Amacım ölmek değil. Fildişi Sahili`ne barışın gelebilmesi için ben ve Ouattara-ikimiz, karşılıklı konuşmalıyız" dedi.

Öte yandan BM ve Fransa tarafından koltuğunu bırakması için çağrı yapılan Gbagbo, bu çağrıya olumsuz cevap verdi. Fransız yetkililer, Gbagbo’yla görüşmelerin başarısız olduğunu ve Gbagbo’nun teslim olmayı görüşmediğini bildirdi.


ICC ÖLÜMLER HAKKINDA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Aylardır Ouattara ve Gbagbo yandaşları arasında yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İnsan hakları örgütleri, Kasım ayındaki seçimler sonrası yaşanan çatışmalarda Filidişi Sahili`nde binden fazla sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Luis Moreno Ocampo ise Fildişi Sahili`ndeki "sistematik katliamlar" hakkında soruşturma açmaya hazırlandığını bildirdi. Ölümlerin önemli bir bölümünden Ouattara yandaşlarının sorumlu olduğu ifade ediliyor olmasına rağmen, ICC`nin Gbagbo aleyhinde dava açacağı düşünülüyor.

Timeütrk

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir