• DOLAR 32.52
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Japonya`yı etkilemeyen deprem Türkiye`de öldürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, dünyanın en önemli deprem kuşaklarında bulunan Japonya`nın tarihindeki yıkıcı depremlerden ders almasını bildiğini ancak Türkiye`de kesin sonuç verecek önlemler alınmadığına işaret etti.

27 Haziran 1998'de meydana gelen Adana-Ceyhan depreminin yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Biçer, İMO olarak, depremle ilgili bilinç oluşturmak ve yetkilileri olası depremlere karşı önlem almaya çağırmak görevlerinin bulunduğunu kaydetti. Bunun için çok sayıda çalışma yaptıklarını, araştırma ve raporlarını kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Biçer, 6,2 büyüklüğündeki Adana- Ceyhan depreminde 145 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 517 kişinin yaralandığını, yıkılanlar da dâhil olmak üzere 76 bin konut ve işyerinin de etkilendiği kaydetti. “Depremin yıkıcı etkisi ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabilir” diye konuştu.

Japonya`yı örnek gösterdi

Güvenli yapı üretimi ve sağlıklı bir yapı denetim sisteminin eksiksiz işlerliğine ve uygulanmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Biçer, şunları söyledi: “Bunu sağlamanın mümkün olduğunu, dünya çapındaki depremleri ve etkilerini gözlemlediğimizde açıkça görmekteyiz. Dünyanın en önemli deprem kuşaklarında bulunan Japonya, tarihindeki yıkıcı depremlerden ders almasını bilmiştir.”

“Deprem gerçeği unutulamaz”

Bizim amacımız; depremin her yıldönümünde acıların depreştirilmesi değil, sorumlulara sorumluluklarını hatırlatmaktır, önlem almalarını temin etmektir.  Özellikle 17 yıl önceki depremde en fazla etkilenen Ceyhan`da, deprem sonrası ilk yıllarda yapı üretim sürecine dikkat edilmeye çalışılmışsa da, zamanla yapı yoğunluklarının artırıldığını, depremin adeta unutulduğunu gözlemlediğimizi söylemeliyiz.  Tüm bölgemizde ve Ceyhan`da sorumluları imar düzenlemelerinde deprem gerçeğini unutmamaya, dikkatli olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir