• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
"Ramazan ayının manevi ruhunu çocuklarımıza aşılamamız gerekiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının iyi değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan İTTİHAD üyesi Molla Abdulbari Durmaz, Ramazan ayının manevi ruhunun çocuklara aşılanması gerektiğini ifade etti.

Hz Resulullah`ın Ramazan ayı öncesi yaptığı hazırlıklar gibi insanların da manevi olarak hazırlık yapması ve bu ayın maneviyatına uygun hareket etmesi gerektiğini ifade eden Durmaz, maneviyatın çocuklara da hissettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Durmaz, Müslümanın kendisini Ramazana açması gerektiğini, kendi ailesi ve çocuklarını da ateşten koruması gerektiğini vurguladı.

Durmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oruç tutarken çocuklarımıza, ailemize orucun mesajlarını vermemiz lazım. Bu orucun mesajlarında da başta çocuklarımıza şunu aşılamamız gerekiyor ‘Bizim oruç tutmamızın sebebi; Rabbimizin emri olduğunu fehm ettirmemiz lazım.` Hz Rasûlullah Ramazan ayı yaklaştığı zaman kollarını sıvayıp belini bağlarmış. Bu durum Hz Ayşe'nin dikkatini çeker ve sorar kendisine 'Ya Rasulallah hayırdır ne yapacaksın' diye. Hz Rasûlullah ise cevaben 'Ya Ayşe bereket ve rahmet ayına giriyoruz. Bu aya en hızlı ve kararlı bir şekilde girmemiz gerekiyor.'  Bizim de bu durumu çocuklarımıza Hz Resulullah gibi sirayet etmemiz gerekiyor. Hazırlık yapmalı ve yaptığımız hazırlığın da ne için olduğunu çocuğumuz anlamalı.”

“Ramazan`ı çocuklar için bir okula çevirmeli”

Çocuklar için Ramazan ayının bir okula çevrilmesi gerektiğini söyleyen Molla Abdulbari Durmaz, bu okulda çocuklara çok güzel derslerin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu derslerin en önemlisi orucu Allah'a kulluk için tutmamız gerektiğini öğretmem gerekiyor.  İkinci ders ise kadir gecesi mesajını vermemiz gerekiyor.

Çocuklara, orucun Allah`a kulluk için tutulduğu ve kadir gecesinin mesajının verilmesi gerektiğini belirten Durmaz, “Yani Rabbimizin bizi sevdiğini sevdiğinden dolayı kadir kıymet verdiği bundan dolayı böyle bir gece nasip ettiğini ve bu oruçla Rabbimizin huzuruna kadir gecesi ile birlikte çıkmamızın çok güzel olacağını öğretmemiz lazım. Bu ayla daha fazla haşir neşir olmamız gerektiğini belirtmeliyiz. Eğer çocuğumuz Kur`an`ı okumamışlarsa, bilmiyorlarsa bu ayda öğretmemiz lazım, mukabele ruhunu da aşılamamız gerekiyor.” dedi.

Ramazan`da önemli bir hususunda iftar vakti olduğunu söyleyen Durmaz, “İftar çok önemlidir. İftar zamanı geldiğinde de çocuklarımıza iki ruhu vermemiz gerekiyor, birincisi iftarı açmadan önce dua ile açmamız gerektiğini ve diğer bir husus da iftar yaparken israf etmememiz gerektiğini çocuğa aşılamamız gerekiyor. Diğer bir konu Teravih namazlarıdır. Teravih namazlarına gittiğimiz zaman çocuklarımızı da götürmemiz camideki ibadetlere sadece teravih namazıyla değil diğer ibadetleri iştirak etmemiz gerekiyor. Bunları anlatacağımız çocuk her şeyi dinler ama annenin babanın yaptığını da yapar, dolayısıyla bu noktada çocuklar için çok dikkatli olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.    (Ömer Adıgüzel-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir