• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...
3. Özgürlük Filosu Gazze`ye doğru yola çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de bulunduğu 3. Özgürlük Filosu, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi amacıyla, Yunanistan'ın Girit adasından son kez demir alarak   yola çıktı. Filonun hava şartlarına bağlı olarak 2-4 gün arasında Gazze açıklarında olması planlanıyor.

İsrail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmek ve dünya kamuoyunun dikkatini bu insanlık dışı uygulamaya çekmek isteyen Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze'ye insanı yardım malzemesi götürmek  amacıyla, 2 balıkçı teknesi ve 3 gezinti teknesi olmak 5 tekne ile Gazze`ye doğru yol alıyor.

Önceki gün uluslararası sulara çıkan "Marianne" adlı teknede eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki de yer alıyor. "Marianne", filonun diğer unsurlarının ilerisinde seyrediyor ve Gazze açıklarına daha önce ulaşması bekleniyor.

Özgürlük Filosu Koalisyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gazze'ye ulaşılması durumunda balıkçı tekneleri Gazze halkına hibe edilecek.

3. Özgürlük Filosu'nun yolcuları arasında İsrail parlamentosu Knesset'in üyesi Dr. Basel Ghattas da yer alıyor.

 2010 yılında Özgür Gazze Hareketi adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Gazze'ye Özgürlük Filosu" İsrail'in askeri saldırısına uğramıştı.

İsrail ordusunun, 31 Mayıs 2010'da filodaki 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası sularda  düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamını yitirmiş, 56 kişi de yaralanmıştı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 2014 yılında hayatını kaybetmişti.

Mavi Marmara'ya saldırıdan 1 yıl sonra Temmuz 2011'de "Gazze'ye 2. Özgürlük Filosu" için hazırlıklara başlanmış ancak organizasyon daha sonra iptal edilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir