• DOLAR 32.526
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2489.027
  • ...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çiftçilere dağıtılan tohumluk buğdayların sonucunu görmek için buğday tarlalarına giderek burada elde edilen ürünleri yerinde gördü.

Köylü kadınlar ve çiftçiler ile sohbet eden Şahin, daha sonra buğday tarlasına giderek incelemelerde bulundu.

Son 50 yılın en yağışlı yılını yaşadıklarını ve çiftçinin en verimli yılının bu sene olduğunu belirten Şahin, tohumluk buğday projesinde 3 bin 200 çiftçiye yaklaşık bin 500 ton yüzde 50 hibeli buğday dağıtımı yapıldığını hatırlatarak, “Elde ettiğimiz ürün ekmeklik buğday. Yağan rahmetli yağmur ile rekolte 500’lerden 700’e çıktı. Elde ettiğimiz ürünler de son yılların en bereketli ürünleri oldu.”dedi.

Ürün yüksekliğinin hem Türkiye ekonomisi için hem de çiftçiler için önemli bir değer olduğunu belirten Şahin, “Nasıl ki yol ve altyapı yapıyorsak, çiftçilerimizin de taleplerine göre elimizin ve gücümüzün yettiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Bize gelen projelere göre çiftçilerimize yardımcı oluyoruz. İyi bir karar verip hayırlı bir sonuç aldığınız zaman binlerce insanın yuvasını şenlendirip sofrasını ve ekmeğini büyütecek, ülke ekonomisini büyütecek bir sonuç elde etmiş oluyoruz.”ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, Gaziantep’teki un fabrikalarının taleplerini dikkate alarak, Ceyhan 99 çeşidi 1. sınıf yarı sert ekmeklik buğday çeşidinin dağıtılması kararı aldıklarını söyledi.

Bu kapsamda yaşanan kuraklık nedeniyle hem çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesi hem de buğdayda yüksek ve kaliteli verim elde etmek için çiftçilere buğdaylık tohum dağıtıldığını belirten Yılmaz, dağıtılan buğday ile yaklaşık 70 bin dekar alana ekim yapıldığını söyledi.

Bereketli bir üretim sezonunun sonunda buğday hasadının başladığını belirten Yılmaz, “Emeklerimiz yerini bulmuş ve kaliteli bir üretim gerçekleştirilmiştir. Bugün kuru şartlarda bile 450-600 kilogram arasında sulu tarlalarda 600-750 kilogram verim alınmaktadır. Ortalama 40 bin ton buğday üretimi beklenmektedir. Bunun milli ekonomiye katkısı 35-40 milyon TL dolayında olacaktır.” şeklinde konuştu.  (İLKHA)