• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Tel Abyad`da tehcir politikası uygulanıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) tarafından oluşturulan "Gerçekleri Araştırma Komisyonu", YPG güçlerinin Suriye'de Türkmen ve Arapları hedef alan tehcir politikası uyguladığını belirtti.

Komisyondan yapılan yazılı açıklamada, YPG güçlerinin iki hafta önce kontrolünü ele geçirdiği Tel Abyad'da sivillere yönelik tehcir politikası uyguladığının belirlendiği ifade edildi. Son olarak "Hammam Türkmen" beldesinde yaşayan sivillerin tamamının göç ettirildiğine işaret edilen açıklamada, görgü tanıklarının, bölgede boşalan evlere el konulduğunu, duvarlara Arap ve Türkmenler aleyhine ırkçı ifadelerin yazıldığını anlattığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, komisyon olarak bölgede yaşananları yerinde incelemek için Tal Abyad'a girişlerine ve görgü tanıklarının bahsettiği bölgeleri ziyaret etmelerine izin istedikleri ancak bu amaçla birkaç gündür sınırda bekleyen komisyon üyelerine izin verilmediği ifade edildi.

"BM'den derhal Tel Abyad ve çevre köylerine gönderilmek üzre bir heyeti görevlendirmesini ve heyetin burada incelemelerde bulunarak yaşanan hak ihlalleri ile sorumlularını ortaya çıkarmasını talep ediyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, insan hakları kuruluşlarının ve medya mensuplarının bölgeye girişine izin verilmesi ve yaşanan sıkıntıların tüm ayrıntılarıyla dünyaya duyurulması çağrısında bulunuldu.

İki günde 5 bin kişi tehcir edildi

Öte yandan Türkmenlerin, Tel Abyad'ın köy ve beldelerinden tehcirinin devam ettiği ve son iki günde göç ettirilenlerin sayısının 5 bine ulaştığı belirtildi.

Eski Tel Abyad Yerel Meclis üyesi Ekrem Dada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, " Kürt gruplar, TürkmenleriTel Abyad kırsalındaki köylerden tehcire devam ediyor. Son iki gün içinde Hammam Türkmen eş-Şimali beldesinden yaklaşık 5 bin kişi göç ettirildi. Bu kişiler önce bir okulda toplandı ve güvenlik gerekçesiyle köylerini terk etmeleri konusunda uyarıldı" dedi. 

Türkmenlere yönelik tehcir kampanyasının geçen hafta Kürt grupların Hammam Türkmen el-Cenubi köyüne girişi ve buradaki sivilleri köyden çıkarması ile başladığına işaret eden Dada, "Bu iki bölgeden tehcir edilenlerin sayısı 10 bine ulaştı" dedi.

Dada, bölgeden göç eden Türkmenlerden sadece 130'unun Türkiye'ye ulaşabildiğini, geri kalanların ise Tel Abyad kırsalındaki komşu belde ve köylere gittiğini ifade etti. Dada ayrıca uluslararası topluma, Kürt grupların, DAEŞ'in çıkarıldığı bölgelerde uyguladığı hak ihlallerini durdurma çağrısında bulundu. 

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir