• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Oruç tutanları zorlayan meslekler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yoğun sıcaklarla beraber Ramazan ayında oruç tutmak bazı meslek gurupları için oldukça zor hale geliyor. Vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için bazı meslek gurupları işlerine bu günlerde de ara veremiyor. Fırıncılar, inşaatçılar ve tatlı imalatında yoğun sıcaklarda oruçlarını tutarak büyük bir sabır ve azim örneği ortaya koyan vatandaşlar, bunun Allah`ın yardımı olduğunu belirtiyor.

Oruç tutan işçilerin azmi imrendiriyor

Van`da ağır şartlar altında yaklaşık 17 saat oruç ibadetini yerine getiren fırıncılar, inşaat işçileri ve tatlı imalatında çalışan vatandaşlar hem işlerini yapıyorlar hem de çok zor şartlar altında oruç ibadetlerini yerine getirerek, büyük bir sabır örneği ortaya koyuyor. 

Mesleklerinin zorluklarını İlke Haber Ajansı (İLKHA) ile paylaşan esnaf ve işçiler, oruçlarını tuttuklarını ifade ederek, kişide iman varsa, imkânların zorlanabileceği yorumunda bulundular.

“Burada şüphesiz ki Allah`ın yardımı var”

Yüksek derecedeki sıcaklığa sabrederek oruçlarını tutuklarını ifade eden fırın ustası Engin Baran, özellikle iftar saatine doğru çok zorlandıklarını ifade ederek, “Bunu söyleyebilirim. Sıcakta çalışan ve oruçlarını tutan kişilere şüphesiz Allah-u Teâla yardım ediyor. İşin farklı bir boyutu da şudur. Ya sevdiğin işi yapacaksın, ya da yaptığın işi severek yapacaksın. Ben işimi severek yapıyorum.” dedi.

Tandır başında ter döken başka bir usta da işlerinin çok zor olduğunu belirterek, bir taraftan oruç tutup, bir taraftan sıcaklarla mücadele ettiklerini söyledi.

Fırınların en sıcak bölümü olan ocak bölümünde çalıştığını ifade eden Fırıncı Hayrullah Barış, günlerin uzun olması, yaz ayları ve sıcaklarla mücadele ettiklerini belirterek, “Elbetteki zorluk yaşıyoruz. Ama zorlanmadan da bunun kıymeti bilinmez. Oruç tutmanın amacı da zaten bazı şeyleri anlayabilmektir.” şeklinde konuştu.

“300 derecenin üzerindeki sıcaklığa sabır”

300 derecenin üstünde bir sıcaklığın söz konusu olduğunu ifade eden Barış, tüm zorluklara rağmen Allah`ın kendilerine yardım ettiğinin altını çizerek, “Bu bir farzdır. Müslümanız ve oruç tutmaya da mecburuz. Senede bir aydır. Sabretmeli ve Allah`a sığınmalıyız. Bizler önceki nesillere de bakmalıyız, onlar kavurucu sıcaklarda tarlalarda oruçlarını tutuyorlardı.” diyerek geçmişe atıfta bulundu.

Tatlı imalatında çalışan İbrahim Usta ise burada kendilerini en az sıcaklılar kadar etkileyen bir diğer faktörün de keskin koku olduğunu belirterek, sabırla oruç ibadetlerini yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

“Bizleri en fazla koku ve nem etkiliyor”

İbrahim Usta, “Her işin kendine göre zorlukları vardır. Bizim bu işin de kendine göre zorlukları vardır. Yazın sıcaklığıdır kokusudur. Nem oranının yüksek olması insanı rahatsız etmektedir. Bizler zorlukla da olsa, işimizi yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

İnşaatçılar ise hem sıcaklarla hem de tozla mücadele ediyor

Düğün masraflarından dolayı inşaata çalıştığını ifade eden Adem Sönmez, Ramazan ayının en sıcak aylara denk geldiğini ifade ederek, “Boğucu bir sıcaklık var. Bunun yanında alçının aşırı tozları beni ve arkadaşlarımı çok zorluyor. Fakat buna rağmen oruç ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Sıcaklıklara rağmen ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz”

İnşaat sezonunun Van`da kısa sürdüğünü ve o yüzden çalışmak zorunda olduklarını anlatan Mehmet Ali Başdinç, “Birkaç yıldır Ramazan ayı yazın en sıcak günlerine denk geliyor. Biz buna rağmen ibadetlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Allah zor şartlar altında oruç tutan arkadaşlarımızın yardımcısı olsun.” İfadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir