• DOLAR 32.568
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2433.684
  • ...
`Zeytinyağında, üretici de tüketici de mağdur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeytinin anavatanı Anadolu`da zeytin ve zeytinyağında 100`ün üzerinde çeşit bulunduğunu belirten CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal,  buna karşılık zeytinyağı tüketiminde yılda kişi başı 2 kilo ile sınırlı olduğuna dikkat çekti.

“Baronlar üreticiye savaş açtı”

Sarıbal, “Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri İspanya ve İtalya`da ciddi rekolte kaybı yaşandı. Türkiye`de ise geçen sezon 130 bin ton olan zeytinyağı rekoltesi bu yıl 170 bin ton olarak gerçekleşti. Ancak bu yıl zeytinyağı baronları iç fiyatları düşürmek için üreticiye karşı savaş açtılar; Türkiye zeytinyağı tarihinde bir ilk olarak Tunus ve İtalya`dan ithalata başladı. Öte taraftan bir yandan üreticinin yüksek fiyat beklentisi ile malını pazara indirmemeyi terci etmesi öte yandan da spekülatörlerin stok yapması sonucu iç piyasada zeytinyağı fiyatları yükselmeye başladı.” dedi.

“Süreç üretici ve tüketicinin zararına işliyor”

Sürecin hem üretici hem de tüketicinin zararına işlediğine dikkat çeken Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yandan üretici mağdur olurken, öte yandan da tüketici ürünü çok pahalı tüketiyor. Temel sorun, üreticinin alın terinin emeğinin karşılığını alması tüketicinin de makul fiyatlardan ürüne ulaşabilmesidir. Bu dengeyi devlet sağlamak durumundadır. Prim sistemi gözden geçirilerek, uygun seviyelere getirilmeli, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1`e çekilebilir. Ancak bunlardan da önemlisi, zeytinyağı maliyetlerinin düşürülmesidir. Zeytincilikte kullanılan girdi fiyatları başta akaryakıt olmak üzere enerji ucuzlatılmalı, Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.”

Bu durumun yanlış tarım politikalarının bir sonucu olduğunu da sözlerine ekleyen Sarıbal,  özellikle maden yasası ve zeytin alanlarının sanayi ve konut amaçlı imara açılması nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üretimi azaldığını, arz ve talep dengesi bozulduğunu kaydetti. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir