• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
`Mahkemelerdeki `Oturma Düzeni` eşitlikçi bir temelde değiştirilmelidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Barosu Staj Eğitim Merkezinin stajyer avukatlara yönelik eğitim çalışmaları kapsamında, Adana Adliyesi'nde görülen uyuşturucu ticareti suçuna ilişkin bir davadan esinlenerek, bir duruşma düzenlendi.

Gerçek bir davanın konu edildiği sanal mahkemede, stajyer avukatlar soruşturma, kovuşturma evresinden karar aşamasına kadar hakim, savcı ve avukat olarak görev yaptılar.

Adana Barosu Staj Eğitim Merkezi Başkanı Avukat Oya Tekin, sanal duruşma öncesinde 7. Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki hakim, savcı ve avukatın oturma düzenini eleştirdi.

“Hâkimle savcının yan yana oturması yanlış bir uygulama”

Savunma ve karar makamının yargılama sırasında oturdukları yerler konusunda hukuk sisteminde açık bir düzenleme bulunmadığının altını çizen Tekin, bu konunun hakimin yetkisine bırakıldığını, uygulamada hakim ve savcının aynı kürsüde yan yana oturduğunu, avukatın ise kürsü dışında ve kürsüye göre daha alt seviyede oturduğunu dile getirdi.

Bu durumun, öncelikle  ‘iddia ve hükmün birleşmesi` sonucunu doğurduğunu belirten Tekin, bu sonucun, yargının tarafsızlık ve bağımsızlığını zedelediğini ifade etti.

 “Duruşma salonundaki marangoz hataları düzeltilmelidir”

"Ceza yargılamasında devlet ve vatandaş hakim karşısında eşittir.”diyerek sözlerini sürdüren Tekin,  “Devleti temsil eden savcı ile toplumu, bireyi temsil eden avukatların yargılamada karar makamına eşit olarak yerlerini almaları gerekir. Bu konuya başta meslektaşlarımız, Barolar ve TBB destek vermelidir. Duruşma salonundaki marangoz hataları düzeltilmelidir” şeklinde konuştu. (Ayhan Kaya-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir