• DOLAR 32.645
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2495.949
  • ...
Siirt'te 'Disiplin Hukuku' eğitimi verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Eğitim faaliyetleri kapsamında müdürlük ve bağlı kuruluşları olan Sosyal Hizmet Merkezi, Sevgi Evleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Kadın Konuk evinde görev yapan kadrolu personele yönelik 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında disiplin hukuku konulu bir seminer düzenlendi.

Seminere idareci, meslek elemanları ve diğer memurların katıldığı eğitim, Sevgi Evleri konferans salonunda gerçekleşti.

Seminer hakkında bilgilendirme yapan Siirt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı M.Gökhan Marakçı, “Öncelikle bir konunun net olarak bilinmesi lazım. 4483 sayılı memurun yargılanması ile ilgili kanun bir ayrıcalık, bir zırh, bir dokunulmazlık içeren kanun değil, sadece memurların hangi koşullarda yargılanabileceğini gösteren bir kanun. Kamuoyunda bazen yanlış algılanabiliyor. Daha önce Memurun Muhakematı hakkında bir kanun vardı. Yeni kanunda sadece göreviyle ilgili olan suçlar, yani Ceza Kanununda suç olarak tanımlanmış, ancak görevi ile ilgili olursa, bu kanun kapsamına girebiliyor. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanma gibi suçları içeriyor.” dedi.               

Bunun dışında işlenmiş olan suçların genel hükümlere göre normal adli yargılamaya tabi olduğunu belirten Marakçı, “Ancak bu tarz suçlarda suçun oluştuğu kanaatine varılırsa, yapılan değerlendirmelerin sonunda bu yargılama usulüne geçilebiliyor. Disiplinle ilgili de şunları söyleyebilirim. Bir konu geldiğinde bu konu bir araştırılır. Bu bir şikayet olabilir, ihbar olabilir, Bimer'den gelen bir müracaat olabilir, bu konunun öncelikle araştırılarak açıklığa kavuşturulması lazım.” ifadelerini kullandı.

Marakçı, “Bazen hem bir disiplin soruşturması hem de cezai anlamda suçu içerdiği için aynı zamanda 4483 ile ilgili bir ön incelemeyle ilgili tabi olabilir. Bir konu herhangi bir şekilde bize ulaştığında konunun öncelikle iyi irdelenmesi, bütün boyutlarıyla ortaya konması gerekir. Ortaya konduktan sonra elde edilen bulgulara göre hangi konuda bir incelenme, soruşturma, araştırma yapılması gerekiyorsa o konuda yeniden yetki alarak gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.” dedi.

Mevzuat ve hukuki olan kısmın çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Marakçı sözlerine şöyle devam etti: “Neticede bir hukuk devletindeyiz, hukuk hepimize lazım. İkincisi, şekli konular. Fezleke düzenlenmesi, inceleme raporunun düzenlenmesi, ön inceleme raporunun düzenlenmesi. Bu şekli kısımlarda verilen görevin ifa edilmesi ile ilgili çok önemlidir. Genelde biliyorsunuz, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125'inci maddesinde daha ziyade disiplin suçları ve disiplin suçlarına yönelik disiplin cezaları öngörülmüş, ama bunun yanında özel düzenlemeler de vardır.”    (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir