• DOLAR 32.663
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.569
  • ...
Küresel piyasalar, Yunanistan odaklı seyrini sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Küresel piyasalar, Yunanistan'a ilişkin gelişmelere odaklı seyrini sürdürürken, taraflar arasında anlaşma sağlanması için zamanın kısalması pay piyasalarında satış baskısına yol açtı.

ABD'de dün açıklanan ve enflasyon üzerinde etkili olması açısından önem taşıyan tüketici harcamaları, mayısta yüzde 0,9'la yaklaşık 6 yılın en büyük artışına işaret ederken, haftalık işsizlik başvuruları da 271 binle beklentilerin hafif altında kaldı.

Açıklanan veriler ve Yunanistan konusunda henüz bir anlaşmaya sağlanamaması sonrasında dolar endeksi 95,1 seviyelerinde dengelenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,36 seviyesine kadar geriledi. New York borsasında endeksler ise düşüşünü ikinci güne taşıdı. Dow Jones Endeksi yüzde 0,4, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,3 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,2 değer kaybetti.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi'nin takip edileceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında, Yunanistan konusundaki belirsizliğin sürmesi pay piyasaları üzerinde baskı oluştururken, avro/dolar paritesi 1,12 seviyesinin hemen üzerinde tutundu. Almanya'da DAX endeksi yatay kapanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Analistler, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlarını ödemesi için 30 Haziran'ın son gün olduğunu anımsatarak, söz konusu tarihin yaklaşmasıyla ülkenin temerrüte düşeceğine ilişkin endişelerin arttığını, bu nedenle cumartesi günü gerçekleştirilecek Eurogroup toplantısının hayati önem taşıdığını kaydediyor.

Asya piyasaları ise ABD'deki negatif havayı devralırken, Çin'de Şanhgay bileşik endeksinde şu dakikalarda yüzde 5,5'lik düşüş gözleniyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yenin dolar karşısında güçlenmesinin ihracatçı firmalara satış getirmesiyle haftayı yüzde 0,1'lik gerilemeyle tamamladı.

Yurtiçi piyasalarda, koalisyon hükümeti kurma çalışmalarına ilişkin pozitif haberlerin etkisiyle dolar/TL 2,6522 ile yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Pay piyasalarında ise Yunanistan konusuna yönelik belirsizliğin küresel risk iştahını azaltmasıyla düşüş yaşanırken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dün günü önceki kapanışa göre yüzde 1,03 kayıpla 83.277,09 puandan tamamladı.

Analistler, veri akışının zayıf olması dolayısıyla yurtiçinde siyasi gelişmelerin dolar/TL'nin yönü üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğini belirterek, Yunanistan'a ilişkin haber akışının takip edileceğini kaydediyor.

Teknik olarak endeksin 83.300 puanın üzerinde kaldığı sürece  83.800 - 84.500 önemli direnç seviyeleri olduğunu belirten analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 83.100 ve 82.800 destek olarak izleneceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;

09.00 Almanya, haziran ayı İthalat Fiyat Endeksi

09.45 Fransa, haziran ayı Tüketici Güveni Endeksi

10.00 Türkiye, mayıs ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi

11.00 İtalya, haziran ayı Tüketici Güveni Endeksi

17.00 ABD, haziran ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir