• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...
Silopili gençten otomatik kuluçka makinesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Silopi`de özel bir firmada güvenlik işçisi olarak çalışan İsmail Birge, Cudi Dağında bıldırcın ve keklik yumurtaların azalması ve kümes hayvanlarına olan ilgisinden dolayı kendi imkanlarıyla kuluçka makinesi yaptı.

Bunun için önce bir araştırma yapan İsmail Birge, daha sonra atıl durumdaki buzdolabı ve beraberinde bisiklet zinciri, ampul, buhar makinesi, lavabo borusu, sepet gibi parçaları, hurdacı ve esnaftan temin ederek kendi kuluçka makinesini üretti. Otomatik nem ve ısıölçer sayesinde cihaza dokunmadan tamamen otomatik olarak işlev gören makinenin pahalı kuluçka makinelerinde olmayan bir özelliği de sahip olduğunu belirten İsmail Birge, "Makine içerisinde biriken kötü kokuyu tahliye borusu yardımı ile dışarı çıkartıyor ve bu özellik işime çok yarıyor." dedi.

'Evin içerisinde civciv yetiştirebiliyor'

Maddi durumu iyi olmadığı için evin içerisine kuluçka makinesini yerleştiren Birge, bu sayede evin içerisinde civciv yetiştirebiliyor. Kendisine imkan verilmesi halinde kuluçka makinesini diğer pahalı olan ürünlerin aksine daha az maliyette üretmeyi ve çiftlik kurmayı planlayan Birge, bu konuda yetkililerin kendisine destek olmasını istedi.

Kendi yaptığı kuluçka makinesinde bir ay önce 300'e yakın hindi yumurtası yetiştiren Birge, şu ana kadar ilk ferizin yumurta kabuğunu kırarak dışarı çıktığını söyledi. 8 saat boyunca hindinin içerideki ısıtma sistemi sayesinde kuruma evresini tamamlamasını bekleyen Birge daha sonra hindiyi kendi eli ile besleyeceğini belirtti.

İsmail Birge kuluçka makinesi hakkında şu bilgileri verdi: “Cudi Dağı`nda bütün bıldırcın ve keklikleri bitirdiler. Bir proje üretmek istedim. Kendi imkanlarım ile ilk önce satın almak istedim. Bu makineyi bana 4 bin lira dediler. Ben kendim icat edip kendimde yapabilirim dedim ve 800 liraya böyle bir makineyi icat ettim. Makine her yumurtayı içine alabiliyor. Yaklaşık bin 700 tane bıldırcın ve keklik yumurtası alabiliyor. Şuanda içine hindi yumurtası koydum ve ilk ferizimiz dünyaya geldi. Tamamen doğal ortamda büyüyecek bir şekilde yaklaşık 8 saat boyunca ferizimiz makinede kalacak. Yaklaşık iki gün içinde bütün civcivlerimiz dünyaya gelmiş olacak. Yetkililerden destek bekliyorum.”  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir