• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
Dünyanın en eski köprüsü: Taşköprü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana’da Seyhan Nehri üzerinde kurulu tarihi Taşköprü, Merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Eski dönemlerde Saros ve Justinianus olarak da isimlendirilen Taşköprü, Adana'nın simgesi olarak kabul ediliyor.

Bir Roma dönemi eseri olarak Roma İmparatoru Hadrian tarafından M.S. 384 yılında Mimar Auxentus’a yaptırılan köprüde; tüf taşı, mermer ve spolien malzeme kullanıldığı kayıtlarda yer alıyor. 310 metre uzunluk, 11.40 metre genişlikte bulunan köprünün, ilk önceleri 21 kanal gözü bulunurken bunlardan 7’sinin şu anda yeraltında olduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı bilinen köprünün, her iki girişinde de şu anda mevcut olmayan "Kale Kapısı" denilen iki taç kapısı olduğu belirtiliyor.

Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini de taşıyor.

Adana’da 2007 yılından bu yana trafiğe kapalı tutulan tarihi köprüden yaya geçişine müsaade ediliyor. Seyhan Nehri üzerinde Merkez Cami manzaralı asırlık köprü, yerli ve yabancı turistler ile Adanalıların en uğrak gezme güzergâhlarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca üzerinde çeşitli sosyal-kültürel etkinlikler de sık sık yapılıyor. (Ayhan Kaya-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir