• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Suriye`de can kayıpları 250 bini buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Öncü Kadınlar Platformu Sözcüsü Zeynep Alkış, Suriye'de hayatını kaybeden kadınlara dikkat çekmek için hazırladıkları raporu düzenlediği basın açıklaması ile açıkladı.

Açıklamasında Suriye'de bugüne kadar 7 bin kadının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Alkış, “Üç aylık bir çalışma sonucu Öncü Kadınlar olarak yaptığımız çalışmaları ‘Suriye Raporu` başlığı altında topladık ve bugün sizin aracılığınızla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Suriye hepimizin kanayan yarası ve her geçen gün yara kangrenleşiyor. Suriye`deki son durum üzerine yaptığımız araştırmanın sonuçları ise çok çok üzücü. Kayıplar maalesef her geçen gün artıyor. Cezaevlerinde işkenceden, kötü muameleden dolayı hayatlarını kaybeden Suriyelilerden ise habersiziz. Faili meçhuller hakkında bilgi alamıyoruz. Açık zulümler sürerken, kapalı devre, örtülü katliamlarda Suriye`de devam ediyor. Esed güçleri tarafından günü birlik kaçırma olayları da sürüyor.” dedi.

3 Aylık ortak bir çalışma sonucu ulaştıkları rakamları kamuoyu ile paylaştıklarını anlatan Alkış, “Suriye`de 18 Mart 2011`den 21 Haziran 2015`e kadarki zaman diliminde tespit ettiğimiz can kayıpları 250 bini bulmuş durumda. Maalesef hayatını kaybedenlerin, 10 bin 901 çocuk ve 7 bini kadın. Yine direnişin başladığı günden bugüne kadar geçen süreçte 69 bin123 sivil hayatını kaybetti.  Bu bir soykırımdır, yüzyılın felaketidir. Buna duyarsız ve sessiz kalmak en hafif tabiri ile vicdansızlıktır. Suriye`de ölüm, açlık kol geziyor. Merminin nerden gelip bir masum canı bulacağı belli değil. Rapora son şeklini verdiğimiz gün Esed güçleri varil bombaları ile Halep`e saldırdı. Yine onlarca kişi hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. Ramazan ayında bile masum Suriye halkı katliam ile karşı karşıya. Ama Dünya ülkelerinden kesintisiz zulme ‘DUR` diyen yok. Halep`e yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin hepsi sivil." diye konuştu.

Basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Alkış, Türkiye'ye sığınan kadınlar için bir proje hazırlayarak İçişleri Bakanlığına sunduklarını kaydederek, “Özellikle Suriyeli kadınların burada farklı bir şekilde tanıtılmasına bilinmesine de karşıyız. Suriyeli kadıları burada 2. eş gibi göstermek veya birinin yuvasını yıkan gibi göstermenin önüne geçmek adına bir çalışma yapmamız gerekiyor.” dedi.   (M. Salih Keskin - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir