• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
	"Oruçlu insanların kavga etmeleri İslam`la bağdaşmaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayında yaşanan kavgalar üzerine bir açıklama yapan Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, “İnsan, Allah`ı ve Peygamber`i bırakıp nefis ve şeytana uyarak kötü davranışlardan uzak durmalıdır.” dedi.

Oruç ibadetinin temel amaçlarından birinin kişinin nefsini terbiye etmesi, söz, fiil ve davranışlarına çeki düzen vermesi olduğunu hatırlatan Çağlar, “Allah`u Teâlâ Kur`an-ı Kerimde, ‘Ey iman edenler (kötülüklerden ve haramlardan) korunmanız için oruç tutmak sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.` buyurmuştur. Bu ayeti kerime aynı zamanda oruç ibadetinin, insanın kişisel ve sosyal hayatındaki yerini ve etkisini de bildirmektedir. Allah`ın farz kıldığı oruç, emredildiği şekilde tutulursa ibadet olur, Allah`ın rızasını kazandırır. Hikmetlerine uygun tutulursa maddi ve manevi faydalar sağlar, dünyada insanla kötülükler arasında kalkan, ahirette de insanla cehennem arasında set olur.” dedi. 

“Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, kavga etmesin”

“Müslüman, maddi ve manevi varlığıyla; akli, kalbi, fikri ve zihni ile midesi, gözü, kulağı, dili, eli gibi azaları ile bu ibadete katılırsa asıl amaca ulaşılır.” diyen Çağlar, şöyle dedi: “Peygamberimiz hadisinde, ‘Nice oruç tutanlar vardır ki, onların oruçtan nasipleri sadece aç ve susuz kalmalarıdır. Nice geceleri namaz (teravih vs.) kılanlar vardır ki, onların namazdan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır.` Ramazan ayında oruç tutan insanın sinirlenme, öfkelenme, tehlikeli tartışma ve kavga ihtimali olan hallerde nasıl davranması gerektiğini de Peygamber Efendimizden dinleyelim, ‘Oruç kalkandır. Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin. Şayet birisi kendisine söver, çatar ya da hakaret ederse ‘Ben oruçluyum` (sana uyarak karşılık vermem) desin.”

“Şeytan oruçluyu öfkelendirerek günaha, kavgaya sevk etmek ister”

Nefsin ve şeytanın tutulan orucu sevapsız ve faydasız hale getirmek istediğine dikkat çeken Çağlar, “Şeytan ve nefis, oruçluyu öfkelendirerek günaha, kavgaya ve düşmanlığa sevk etmek ister. Allah`u Teâlâ ise, şeytana uymamayı emreder, şeytana uyanları da şeytana kulluk edenler olarak nitelendirir. Nitekim Kur`an-ı Kerim`de mealen şöyle buyurulur, 2Ey Âdemoğulları, Ben size, şeytana kulluk etmeyin. Çünkü o, sizin için apaçık bir düşmandır. Bana kulluk edin. İşte bu dosdoğru yoldur, diye emretmedim mi?` Ramazanda oruçlu insan her an ibadet içinde olduğunu düşünmeli, Allah`ın emirlerine uymalı, öfkelenerek çatışmalara, kavgalara girmemeli; sabırsızlanıp sinirlenerek kazalara ve olumsuz sonuçlar doğuracak söz, fiil ve davranışlardan kaçınmalıdır.” diye konuştu.    (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir