• DOLAR 32.593
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2508.273
  • ...
Gaziantep`te Doçent İmzalı Barbarlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te geçtiğimiz hafta sonu yapılan LYS sınavlarında bir skandala imza atıldı. Abuzer Çelekli isimli görevli başörtülü ve tesettürlü olduğu gerekçesiyle bir öğrenciyi sınav salonundan çıkardı. Görevlinin Gaziantep Üniversitesi`nde Yardımcı Doçent olarak çalıştığı öğrenildi.

Gaziantep`te Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) başörtülü olarak giren kız öğrenci, yüzü kapalı olduğu gerekçesiyle sınav bina sorumlusu Abuzer Çelekli tarafından sınav salonundan çıkarıldı.

Üniversiteye giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) başörtülü olarak giren Gaziantep Hayri Akınal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Âmine Aslan, sınav girişinde, bina görevlileri tarafından kimlik tespiti yapıldığı halde sınav bina sorumlusu tarafından yüzünü açmadığı gerekçesiyle sınava alınmadı.

Sınav başlamadan 40 dakika önce sınava gireceği salona girdiğinde bina görevlileri tarafından kimlik tespiti yapılan ve bina sorumlusu öğretim üyesine yüzünü açıp gösterebileceğini belirten Aslan, kimlik tespiti yapılmasına rağmen kasıtlı olarak sınavdan çıkarıldığını kaydetti.

LYS-3`e girmek için Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi Merkez derslik bölümüne gelen Aslan, MD 6 numaralı salondaki sırasına oturdu.

İddiaya göre, sınav bina sorumlusu öğretim üyesi yanına gelerek, “Yüzünüzü açmak zorundasınız” dedi. Bunun üzerine Aslan, “Sınava girişte bina görevlileri tarafından yüzü açarak kimlik tespitim yapıldı, gerekirse siz de bir bayan gözetiminde kimlik tespiti yapabilirsiniz.” diye cevap verdi.

Ancak bina sorumlusu olan öğretim üyesi Aslan`ı bu şekilde kesinlikle sınava alamayacağını söylemesi üzerine Aslan, LYS-2 ve daha önceki sınavlara da başörtülü ve yüzü kapalı olarak girdiğini söyledi. Fakat tüm açıklamalara rağmen bina sorumlusu Aslan`ı bu şekilde sınava alamayacağını söyleyerek çıkmasını istedi.

Başından geçen olayı İlke Haber Ajansı (İLKHA) ile paylaşan Aslan, “Ben daha önce de YGS ve LYS`nin 2`ci oturumuna aynı bu şekilde girdim, fakat hiçbir sorun olmamıştı. Bu gün ise keyfi bir uygulama ile karşılaştım.” dedi. 

Abuzer Çelekli

‘Kenara çekil burada kamera var, bizi görmesinler`

Bina sorumlusunun yüzünü açan diğer öğrencilere müdahale etmediğini gerekçe göstererek kendini savunduğunu belirten Aslan, “Benim o öğrencilerden bilgim yoktur. Benden ısrarla yüzümü açmamı istedi. Ben kimlik tespitimin yapıldığını tekrar yapılmasını istedim. Fakat bina sorumlusu yüzünü açmalısın dedi. Hatta bana ‘Kenara çekil burada kamera var, bizi görmesinler` diyerek beni salondan çıkardı.” diyerek keyfi bir muamele ile karşılaştığını ifade etti.

Daha önceki sınavlarda her hangi bir problem yaşamadım

LYS`nin birinci oturumuna da Gaziantep Üniversitesi`nde katıldığını belirten Aslan, ilk defa böyle bir sorunla karşılaştığını dile getirerek, “Daha önceki sınavda herhangi bir problem yaşamadım. Sınavlarıma girdim. Hatta sınav sonuçlarım duruyor.” ifadelerini kullandı.

O sınava girmek benim hakkımdı

Keyfi bir uygulama ile karşılaştığını belirten Aslan, bir yıllık emeğinin bir keyfi uygulamadan dolayı boşa gittiğini belirterek, “O sınava girmek benim hakkımdı. Evet, yüzümü açarak sınava girebilirdim. Fakat ben bunu yaptığımda bu keyfi uygulamaya taviz vermiş olacaktım.” şeklinde konuştu.

Mazlum Der Gaziantep Şube Başkanı Avukat Sabri Sayan da, olayın kendilerine intikal etmesi üzerine olay yerine geldiklerini belirterek, “Sınav binasında görevli olan polisler ile görüştüğümüzde şuan bina sorumlusunun sınavda olduğunu ve sınavın bitmesini beklememizi söylediler. Nihayetinde bina sorumlusu ile görüştüğümüzde yönetmelik ve yürürlüğün bu şekilde olduğunu ve öğrenciyi bu şekilde sınava alamayacağını söyledi. Biz de bunun üzerine bu öğrencinin sınava girmesinin hakkı olduğunu ve bunun keyfi bir uygulama olduğunu ve bu öğrencinin bir yıllık çalışmasının heba edildiğini dile getirdik.” şeklinde konuştu.

21. Yüzyıl Türkiye`sinde halen başörtüsü sorunu devam ediyor

Sayan, bunun üzerine tutanak tuttuklarını fakata bina sorumlusunun ‘kesinlikle ben imza atmam` şeklinde cevap verdiğini söyledi.

Pazartesi günü bina sorumlusu hakkında Gaziantep Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Sayan, 21. Yüzyıl Türkiye`sinde halen başörtüsü sorunu ile karşılaştıklarını belirterek, başörtüsü özgürlüğü anayasal güvence altına alınmadan bu tür keyfi uygulamaların devam edeceğini kaydetti.

Bu konunun takipçisi olacağız

Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Özaslan ise, keyfi bir uygulama sonucu mağdur olan Aslan ile görüştüklerini ve bu konunun takipçisi olacaklarını, Türkiye`de halen başörtüsü sorunun bitmediğini ve bitmeyeceğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir