• DOLAR 32.523
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2424.068
  • ...
Bel fıtığı tedavisinde Epiduroskopi dönemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren bel fıtığının, günümüzün hastalığı olarak varlığını devam ettirdiğini belirten uzmanlar, toplumda görülme sıklığı en fazla olan hastalıklardan biri olan bel fıtığının belli bir yaştan sonra hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça görüldüğüne dikkat çekti.

Omurganın arkasından, yukarıdan aşağıya uzanan omurilik ve sinirlerin yer aldığı bir kanal bulunduğunu belirten Op. Dr. Cenk Ermol, kanal içindeki omurilik ve sinirlerin etrafının dura adı verilen güçlü bir zarla çevrili olduğunu ve bu güçlü zarın dış kısmının epidural alan olarak isimlendirildiğini söyledi.

“Fıtık haline gelmiş disk parçalarını görebiliyoruz”

Epiduroskopiyle, bel fıtığı olan kişilerde kanala taşan disk parçasını görebildiklerini belirten Op. Dr. Ermol, “Epiduroskopiyle epidural mesafedeki sinir köklerini, bu kökleri çevreleyen yağ dokusunun etrafında bir problem olup olmadığını ve sinir kökleri etrafındaki yapışıklıkları görebiliriz. Epiduroskopinin, problemi belirlemek ve tedavi etmek üzere iki temel amacı vardır. Epiduroskopiyle sinir kökleri etrafında ameliyat ya da kötü yaralanma sonrası gelişen yapışıklıkları ve fıtık haline gelen disk parçasını görebiliriz. Epiduroskopiyle mekanik olarak sinir kökleri etrafına steroid ve ağrı kesici ilaçlar uygulanabilir” diye konuştu.

“Şikayeti geçmemiş hastalara uygulanabilir”

Epiduroskopi işleminin kimlere uygulanacağı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Op. Dr. Ermol, Epiduroskopi işleminin, mikrocerrahi ile ameliyat gerektirmeyecek hastalarda ve yürümeyle oturma gibi günlük aktiviteleri kısıtlanan, ağrılarından şikayetçi hastalara uygulanabileceğini söyledi.

Op. Dr. Ermol ,”Yöntem, çoğunlukla fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için geliştirilmiştir. Ayrıca bel bölgesinde birden fazla mesafede yaygın fıtıklaşmaları olan hastalarda başarıyla uygulanabilmektedir. Daha önce bel bölgesinden ameliyat olmuş ancak şikâyetleri geçmemiş hastalarda yararlılığı da oldukça yüksektir” dedi.

 “İşlem, yaşam kalitesini arttırıyor”

Operasyon sonunda hastaya herhangi bir dikiş işleminin yapılmadığına vurgu yapan Op. Dr. Ermol, şöyle devam etti: “Ortalama 20 ila 30 dakika süren epiduroskopi işlemi sonrasında hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. Hasta, 1 ila 2 saat içerisinde taburcu olabilmektedir. Ayrıca işlem uygulanan kişi, ertesi gün işbaşı yapabilir, günlük olağan yaşantısına devam edebilir. Bu işlem hastanın yaşam kalitesini kısıtlamaz,aksine arttırır. Bu yöntemde aynı seansta bütün bel fıtıklarına müdahale edilebilmektedir.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir