• DOLAR 32.605
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2415.56
  • ...
“Hukuksuz idam cezaları kabul edilemez”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi`nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen çok sayıda kişiye, cunta yönetimi tarafından hukuksuz bir şekilde idam cezası verildi.

Verilen bu kararlara tepki göstermek için Aksaray STK Platformu tarafından düzenlenen ve Cuma namazı çıkışı Ulu Camii önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında cunta yönetimi sert bir dille kınandı. Basın açıklaması metnini toplanan grup adına Aksaray STK Platformu temsilcisi Eyüp Dağdaş okudu.

“Hukuksuz İdam Cezaları Kabul Edilemez”

Toplanma amaçlarının verilen idam cezalarının kabul edilebilir bir şey olmadığını dile getirmek olduğunu vurgulayan Dağdaş: “ Mısır mahkemesi ‘Hapishaneler baskını` davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği başkanı Yusuf el karadavi`nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye hukuksuz idam cezası verdi.” dedi.

“Ümmetin Sessizliği Zalimleri Cesaretlendiriyor”

Mısır`da verilen bu hukuksuz idam kararlarını onanmasının tüm Müslüman âleminin sessizliğinin ve dağınıklığının ve ümmetin birlik içinde olmamasının zalimlere cesaret verdiğini dile getirdi.

Dağdaş, “Özellikle Orta doğuda Müslümanların başına gelenlerin ve son olarak Mısır`ın seçilmiş Cumhurbaşkanının da içinde bulunduğu İhvan-ı Müslimin üyelerine verilen bu cezaların onanması ümmetin dağınıklığının zalimleri ne kadar cesaretlendirdiğin bir kanıtıdır. Tarih, firavunların batıl davaları ve saltanatlarının devamı için, Müslümanları kadın, erkek, çoluk çocuk demeden nasıl şehit ettiklerinin örnekleriyle doludur. Tekrar tekrar görüyoruz ki ‘demokrasi` diye ürettikleri sistemlerini, işlerine gelmediğinde çabucak saf dışı edebiliyorlar.” şeklinde konuştu.

“Âlimin ölümü âlemin ölümüdür”

İdama mahkûm edilenlerin içinde Müslüman Âlimler Birliği başkanı Yusuf el Karadavi`nin de bulunduğu ve İslam dünyasının âlimlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Dağdaş, “Dünya Müslüman Âlimler Birliği başkanı Yusuf el-Karadavi`nin hakk`tan öteye gitmeyen söylemlerinin bile darbe rejimini ne kadar rahatsız ettiği ortadadır. ‘Âlimin ölümü âlemin ölümüdür` hadisini hatırlatarak yetkililerimizi âlimlerimizin bu tür zalimliklerden korunması için gereğini yapmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

“Zalimce gelişmeler karşısında gerekli mesajın alınması gerek”

Dağdaş son olarak son olarak şunları söyledi. “Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak bizler de bu tür zalimce gelişmeler karşısında gerekli mesajı almamız gerektiğini vurguluyoruz. Birlik beraberliğin olmadığı, basit meselelerden çabucak kardeş kavgasının çıkabildiği bir zamanda barış ve huzur dini İslam`ın yayılmasını istemeyen güçler zalimce tavırlara devam edecektir. Bu mübarek ramazan ayında, kıldığımız namazlarda rabbimizin bize ne emrettiği Kuran meallerine göz atarak anlamaya çalışalım ki kendimize gelelim, özümüze dönelim. İnsani ve İslami değerlerini kaybetmemiş herkesi bu kararların karşısında onurlu duruşa davet ediyoruz, tıpkı Muhammed El Karadavi, Muhammed Mursi ve dava arkadaşları gibi.”

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. (Ömer Yıldırım-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir