• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
Anız yakanlara para cezası kesilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, hububat hasadının ardından kentte anız yakanları uyardı. Açıklamada, anız yakanların idari para cezasıyla cezalandırılacağı belirtildi.

Ülkede hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkilerinin yapılan araştırmalarla belirlendiği ifade edilen açıklamada, bölgemizde anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edildiği ve toprağın fiziksel, kimyasal ile biyolojik dengesinin bozulduğuna dikkat çekildi.

Anız yakılmasında su ve rüzgâr erozyonunun arttığı ve çok önemli kayıpların meydana geldiği vurgulanan açıklamada, “Ayrıca; ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmaları zarar görmektedir. Telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.” denildi.

Anız yakanlara idari para cezasının kesileceği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için ilimizde anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 5326 sayılı Kabahatler kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır.”    (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir