• DOLAR 32.36
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2323.15
  • ...
Rusya`nın Batı`ya karşı hamleleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Yunanistan Başbakanı Çipras, doğalgaz görüşmelerinin ardından Gazprom'dan ayrılıyor.

Avrupa ülkelerinin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya, "Türk Akımı" üzerinden Yunanistan'a doğalgaz taşıma projesinde Atina hükümetiyle ön anlaşma imzaladı. Rusya ile bozulan ilişkileri nedeniyle Moskova`nın artık güvenilir bir hat olarak görmediği Ukrayna`yı by-pass etmesi planlanan projeyi iki ülke ortak sahiplenecek.

Rusya, Suriye krizi nedeniyle son dört yıldır ilişkilerinin bozuk olduğu Suudi Arabistan ile de buzları eritti. Perşembe günü Suriye Veliaht Prensi ile görüşen Vladimir Putin, askeri ve nükleer işbirliği anlaşmalarına imza attı.

'AB`ye karşı tutum değil'

Rusya`nın St. Petersburg kentindeki imza töreninde Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, projenin Rusya kalkınma bankası VEB tarafından finanse edileceğini açıkladı. Lafazanis, Yunanistan`ın bu zor dönemde desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti, Rusya ile girilecek ortaklığın AB ülkelerine karşı bir tutum olmadığını vurguladı.
Rusya`nın Kırım`ı ilhak etmesi ve Ukrayna sınırından geçen askerlerinin olması nedeniyle AB ülkeleri Rusya`ya sert ekonomik yaptırımlar uygulamış ve Rusya ile AB`nin ilişkileri bozulmuştu.
Perşembe günü krizi çözmek üzere bir araya gelen AB Ekonomi Bakanları'nın toplantısından sonuç çıkmadı. AB Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de pazartesi günü acil bir toplantı çağrısı yaptı.
Yunanistan Eurozone'da kalacak mı?
Atina'nın Avrupa ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın kilit aktörü olan Ukrayna'yı devreden çıkaran hamleye onayı, dış borçların geri ödenmesi konusunda Avrupa ülkeleriyle sorunlar yaşadığı bir dönemde geldi.
Haziran ayı sonuna kadar reform paketine imza atması gereken Atina hükümeti, anlaşma sağlanamazsa Avrupa Birliği'nin Euro kullanan ülkelerinden oluşan Eurozone'dan çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, perşembe günü yaptığı bir açıklamada "bu senaryonun Eurozone için sonun başlangıcı olacağını" söylemişti.
Çipras cuma günü yaptığı açıklamada da, "Avrupa Birliği'nin dayanışma ile kemer sıkma arasında zor bir tercih yapmak üzere olduğunu" söyledi.
Rusya - Yunanistan yakınlaşması
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Rusya'nın Yunanistan'a yüklü miktarda uzun vadeli borç vermesi gündemde. Rus diplomat Dimitri Peskov, borç konusunun gündemde olduğunu ancak kesin bir açıklama yapılmadan önce liderlerin görüşmesinin sonucunu beklemek gerektiğini söyledi.

Rusya - Suudi Arabistan arasında buzlar eriyor

Rusya lideri Vladimir Putin, Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan ikinci veliaht prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman, St. Petersburg kentinde düzenlenen ekonomi forumunda perşembe günü bir araya geldi.

Vladimir Putin, Suudi heyete Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz`i de en yakın zamanda Moskova`da görmek istediklerini iletti. “Rusya`nın uluslararası toplumda sahip olduğu önemli konuma” dikkat çeken İkinci Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, askeri ve nükleer işbirliği anlaşmalarına imza attı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak da, beş yıldır düzenlenmeyen Rusya-Suudi Arabistan Ortak Komitesi`nin gelecek Ekim ayında yeniden toplanmaya başlayacağını duyurdu. Rus – Suudi ilişkileri, dört yıl önce başlayan Suriye savaşında farklı tarafları desteklemeleri sebebiyle gerilmişti.

Suudi - Rus ilişkileri

Uluslararası petrol fiyatlarını belirleyen en büyük aktörlerden biri olan Suudi Arabistan`ın, 2014 ortalarından itibaren arzı arttırmasıyla petrol fiyatları düştü. Bu hamleden en çok İran ve Rusya ekonomileri zarar gördü.

Dış politika kararlarında şimdiye dek ABD ile ortak çizgide kararlar alan Suudi Arabistan, Kırım ve Ukrayna krizleri ardından Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlarda da ABD`nin tarafında olmuştu.

Rusya ne yapmak istiyor?
Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Beril Dedeoğlu, Rusya'nın "NATO'nun kendisine yönelik tavrına karşı set çekme eğiliminde" olduğunu söylüyor.
Hem Batı'nın hem de Rusya'nın 'iki kutuplu sistemi zorlamaya devam ettiğini' belirten Dedeoğlu, Rusya'nın Yunanistan gibi 'hub' (dağıtım merkezi) niteliği taşıyan bir ülkenin konumunu değerlendirmek istediğini vurguladı.

Suudi Arabistan - ABD ilişkilerindeki gerilemeyi Rusya'nın fırsat olarak değerlendirdiğini söyleyen Dedeoğlu, AB'nin de borç tartışmaları nedeniyle büyük bir stratejik hata yaparak Yunanistan'ı Rusya'ya ittiğini söyledi.

Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığı

Avrupa ülkelerinin Rus gazına bağımlılığı
Türk Akımı'nın yanı sıra Baltık Denizi üzerinden geçecek iki yeni doğalgaz hattı projesi üzerinde çalışan Rus enerji şirketi Gazprom`un CEO'su Aleksey Miller, bu iki yeni hattın Türk Akım'a rakip olmayacağını belirtti.

Rus gazının en büyük alıcısı konumundaki Avrupa ülkeleri, Ukrayna krizi nedeniyle yeni güzergâh arayışındaki Rusya`nın Güney Akım Projesi`ni kullanma fikrine sıcak bakmamış, proje aralık ayında iptal edilmişti.

Kaynak: Reuters, RIA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir