• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...

Adana’da ayçiçeği ekimi her geçen gün artarken, Adana’da ekilen ayçiçeği miktarının, TUİK verilerine göre Türkiye’de ekilen yağlık ayçiçeğinin yüzde 6’sını oluşturduğu belirtildi.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Ayçiçeği ekim alanında incelemelerde bulundu.

Adana’daki ayçiçeği ekim alanlarının her geçen gün artığını ve Ceyhan ilçesinin de ayçiçeği üretiminde birinci sırada yer aldığını ifade eden Söğüt, “Asırlardır bölgede birçok medeniyetin gıda ihtiyacını karşılayan verimli Çukurova toprakları, tarımda oldukça geniş bir üretim çeşitliliğine sahiptir. Yağlı tohumlar içerisinde en geniş ekim alanına sahip ayçiçeği ise ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup, yağ tüketimimizde birinci sırayı almaktadır.” şeklinde konuştu.

‘’Adana’da 2014 TUİK verilerine göre, 349 bin 345 dekar alanda 89 bin 565 ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleşmiştir.’’ diyen Söğüt, bunun da Türkiye yağlık ayçiçeği ekilişinin yüzde 6’sını oluşturduğunu ifade etti.

Ayçiçeği tarımı için uygun hava şartlarına sahip olan Adana’da ortalama verimin ise bir dekarda 250 ile 300 kilogram arasında olduğunu dile getiren Söğüt “2015 yılı ekiliş alanlarımız tahmini olarak 527 bin 778 dekar olup, verim ise dekarda 300 kilogram civarında beklenmektedir.’’ diye konuştu.

 Söğüt, son olarak şu ifadeler yer verdi: “Ceyhan ilçesinin 150 bin ile ayçiçeği üretiminde 1’inci sırada yer aldığını söyleyen SÖĞÜT, “Bunu 100 bin dekar ile Sarıçam,73 bin 200 dekar ile Karaisalı, 66 bin dekar ile İmamoğlu, 61 bin dekar ile de Yumurtalık ilçelerimiz takip etmektedir.”      (Sacit Pişgin-İLKHA)