• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Camiden Çok İnternette Buluşuyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya'nın Bavyera Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Wilhelm Schmidbauer, DAEŞ'in taraftar edinme kaynağının camiler olmadığını, genellikle internet kanalıyla gençlerin kandırıldığını söyledi.

Schmidbauer, İçişleri Bakanlığı'nda yaptığı basın toplantısında eyaletteki genel güvenlik konularında bilgiler verdi.

DAEŞ uyarısı
Almanya'dan dört yüzün üzerinde gencin DAEŞ'e katılıp savaştıklarını söyleyen Eyalet Emniyet Genel Müdürü “bunların yaklaşık yüzü geri döndü ve altmışı da orada yaşamını yitirdi. Geri dönenleri sürekli olarak kontrol altında tutuyoruz. Selefiler, Kuzey Ren Vestfalya'da olduğu kadar Bavyera'da etkili olamıyorlar. Zaten bunlar gözlendiklerini hissettiklerinde hemen eyalet değiştirdikleri için belli bir eyaletlere bağlı rakamlar veremiyoruz" dedi.

Sorun camiler değil
DAEŞ konusunda sorunun camiler olmadığını söyleyen Schmidbauer “tecrübelerimize göre aşırılaşma genelde kişisel süreçte meydana geliyor. Aşırı dinciler ille de herhangi bir camiye veya cemaata bağlı olmak zorunda değiller, bu süreç internetle başlıyor. Bağlantılar da internet üzerinden sağlanıyor. Tek tek kişiler internet üzerinden bağlantıya geçtikleri bu gençleri ziyaret edip, akıllarını çeliyorlar. Çok profesyonel organize olan bu aşırı dinciler, gençlere savaş bölgesine seyahate hazırlıyorlar. Bavyera, herhangi bir imamın bir gencin aklını çelipte DAEŞ'e katılmasını sağladığı görülmedi" dedi.

Bu yolla DAEŞ'le bağlantıya geçen gençlerin ailelerinin de farkına varamadığını söyleyen Eyalet Emniyet Genel Müdürü “anne babalar çocuklarını odasında bilgisayar oynuyor sanıyorlar. Cami cemaatında da o gençler göze batmıyor. Bu organize sistemi işi zorlaştırıyor. Bu süreci geç olmadan saptamak oldukça zor" diye sözlerine ekledi.

DAEŞ ve benzeri aşrı örgütlerin ardında Suudi Arabistan gibi bazı zengin devletlerin olabileceği şeklindeki soruyu “ben Eyalet Emniyet Genel Müdürü olarak elimde bir kanıt olmadan hiç bir ülke hakkında konuşamam. Burada çok fazla para akımı var. Bunlar bu çok para ile çok profesyonelce iş çıkarıyorlar. Psikolojik olarak oldukça başarılılar. Gençlere hitap etmeyi biliyorlar. Dini çok iyi kullanıyorlar, onlara kahramanlık duygusu veriyorlar. Profesyonelce videolar hazırlıyorlar. Çok iyi organize olmuşlar. Buradan Türkiye'ye uçak biletinden, sınırdan geçişe kadar her şeyi tüm detaylarıyla çok iyi organize ediyorlar" dedi.

Özel danışmanlar projesi
Almanya'daki Türkiyeli Anne babaları çocuklarının bu gibi akımlara kapılmamaları için oldukça dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Schmidbauer “anne babaların çocuklarıyla ilgili olarak DAEŞ gibi  örgütlere yönlenme şüphesi olduklarında, polise baş vurmada çekinceleri olacağı düşüncesiyle, bağımsız sosyal kurumların aracı olmaları ve anne babayı yönlendirmeleri için devreye sokulmasını içeren yeni bir proje başlattık. Bu çalışmalar için bu sosyal kurumların veya özel danışmanların giderlerini polis olarak üstleneceğiz. Burada anne babaya ister polisle ister bu sosyal oluşumlarla, danışmalarla konuşmaları seçimini sunmak istiyoruz" dedi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir