• DOLAR 32.593
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2508.273
  • ...
'Kekemelik tedavi edilebilir'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dil ve Konuşma Terapisti Betül Kök; konuşma bozukluğu olan kekemeliğin, dil terapisti yardımı alınarak giderilebileceğini belirtti. Kök, tekrarlar ve uzatmaların kekemeliğin temel davranışları olduğunu, gelişimsel olarak ilk önce tekrarlar, sonra uzatmalar, daha sonra da blokların kekemeliğin temel davranışları olduğunu belirtti.

Blokların fazlalığının kekemeliğin ilerlediğinin göstergesi olduğunu belirten Kök, “Hava akımı, fonasyon ve artikülatörler durur ve takılır kalır. Yerleştikçe dil, burun ve dudaklarda tremor (titreme) gelişir.” dedi.

Kekemeliğin, insanın günlük hayatını zora soktuğunu belirten Kök, insanın bunu engellemek için kendince bazı davranışlar içine girdiğini vurguladı. Kök, “Temel davranışlara ilaveten zamanla göz kırpmak, dil şaklatmak, ayağını yere vurmak gibi tikler meydana getirerek bu davranışlardan kurtulma çabası içine girilebilir ya da takılacağını düşündüğü kelime yerine daha kolay söyleyebileceğini öngördüğü başka bir sözcük söyleyebilir, duraklayabilir, araya ‘aaaa, ııııı’ gibi sesler ekleyerek engelleme davranışları sergileyebilir.” şeklinde konuştu.

Yaş ilerledikçe bireylerin kekeme olma riskinin azalacağını belirten Kök, özellikle 2-5 yaş arasında yani çocukların hem bilişsel, hem fiziksel, hem de dil gelişiminin birlikte ve çok hızlı geliştiği bir dönemde çocuklar doğal takılmalar yaşayabileceklerini ifade etti.

Kök, “Çocuğun önünde hızlı konuşan anne, baba, abla, abi gibi rol modelleri varsa, onlar gibi hızlı konuşmaya çalışacaktır. Doğal olarak da takılmalar yaşayabilirler. Burada ebeveynlerin takılan bireye karşı olan tutum ve davranışları çok önemlidir.” diye konuştu.

Kekeme çocuğu olan ebeveynlerin hiçbir müdahalede bulunmaması gerektiğini dile getiren Kök, ebeveynlerin zaman kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine başvurmalarını, ailenin dil ve konuşma terapistiyle görüşerek doğru davranışlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğinin altını çizdi. Kök, “Çoğu zaman çocukla direk terapiye gerek kalmadan, sadece aileye doğru davranışların anlatılmasıyla bu sorun ortadan kaldırılabilir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir