• DOLAR 32.415
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2325.214
  • ...
`Zekatını vermeyen haram ile içi içe olur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Yenişehir ilçe Müftüsü Alettin Bozkurt, İslam dininin 5 temel şartından biri olan ve malın temizlenmesini sağlayan zekat ibadeti ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

Zekatın mali bir ibadet olduğuna vurgu yapan Bozkurt, bugün birçok amelin mal ile ilgili olduğunu söyledi.

“Zenginler, fakirlere mutlaka malı vermelidir”

Durumu iyi olan Müslümanların, zekat ibadetlerini mutlaka yerine getirmeleri gerektiğini belirten Bozkurt, “Bölgemizdeki Müslümanlar, genelde Ramazan ayında zekatlarını çıkarıyorlar. Kim ne işle uğraşıyorsa, bir yıl üzerinden geçtikten sonra 81 gram altın değerinde mal varlığı varsa ve bu malı ticaret amacıyla kullanmış ise zekatını çıkarmalıdır. Bu da yine bir borçtur. Mal Allah`ındır, zenginler Allah`ın vekilidir. Fakirler de Allah`ın ayalidir. Allah`ın vekilleri olan zenginler, Allah`ın ayaline o malı mutlaka vermelidir.” dedi.

“Zekatı verilmeyen mal haramla iç içe olur”  

Ticaret malına 40`ta bir, ziraat malına ise 10`da bir zekat düştüğü bilgisini veren Bozkurt, şunları söyledi: “Zekat malın temizliğidir. Bir insan malının zekatını vermediği zaman o malı haramla iç içe olmuş olur, diğer mal da kirlenmiş olur. Ancak malın zekatı verilirse diğer mal da tertemiz olur. Zekatı çıkarılmayan mala kenz deniliyor. Kenzi olup da zekatını çıkarmayanlar için kıyamet gününde azap olur. Kardeşlerimiz Ramazan ayını fırsat bilerek zekatını çıkarsınlar. Allah, Kur`an-ı Kerim`de bizzat 8 sınıfı açıklayarak, zekatın bunlara verilmesini istemiştir. Zekatımızı çıkardığımızda bu 8 sınıftan birine mutlaka vermemiz lazım. Aksi takdirde o zekat boynumuzda kalmış olur.”

“Şafiiler fitrelerini para olarak verebilir”

Ramazan aylarında verilen fitrenin de zekatın bir kısmı olduğunu ifade eden Bozkurt, “Fitre, sadece Ramazana has olan bir şeydir. Fakir olanlar fitre vermek zorunda değiller. Diyanet İşleri Başkanlığı 4 mezhebi araştırarak, bu seneki fitreleri 11 TL 50 kuruş olarak belirlemiştir. Hanefi olanlar nasıl ki buğdaydan, diğer ürünlerden ve paradan verebiliyorlarsa, Şafiiler de Hanefi mezhebini taklit ederek fitrelerini para olarak verebilirler. Burada önemli olan fakirlerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Fakirler için ne uygunsa onu vermek daha iyidir. Fitrelerin Ramazan bayramından önce verilmesi gerekiyor. Ramazan Bayramı`ndan sonraya bırakılırsa borç olur, kişi günahkar olur.” şeklinde konuştu.    (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir