• DOLAR 32.575
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.377
  • ...
DÜ`de Küresel İklim Değişikliği Üzerindeki Bilimsel Yaklaşımlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans salonunda “Küresel İklim Değişikliği Üzerindeki Bilimsel Yaklaşımlar” konulu konferans düzenlendi.

Öğretim Elemanı Fuat Toprak tarafından verilen konferansta, ozon tabakasının incelmesi veya delinmesinin ve ardından küresel iklim değişikliğinin 1980`li yıllardan beri dünya gündemini ciddi olarak meşgul eden iki konu olduğunu söyledi.

Toprak, “Genellikle her iki problemin aynı olduğu bilinmektedir. Oysa her ne kadar ortak nedenleri, birbirini tetikleyici ve etkileyici tarafları olsa da sonuçları birbirinden farklı iki küresel problemdir” dedi.

Bilim insanlarının 1980 yılında henüz küresel iklim değişikliğinin ciddiyetinin farkında değilken ozon tabakasının incelmesi veya delinmesinin farkına vardıklarını söyleyen Toprak, şunları söyledi: “İlk 11 yıl boyunca bilim insanları her iki konuya da yıllara göre artan bir ilgi göstermekle birlikte bu artış daha çok küresel iklim değişikliği lehinde görülmektedir. 1990 yılından itibaren bilim insanları ozon tabakası ile ilgilenmek yerine küresel iklim değişikliği ile ilgilenmeyi tercih etmiştir.”

Küresel iklim değişikliği konusunun yaklaşık son kırk yıldır küresel boyutta bilim insanları, çevreci gruplar, sivil toplum örgütleri, politikacılar ve işadamları arasında tartışıldığını kaydeden Toprak, hükümetler arası İklim Değişikliği Panellerinin (IPCC), Kyoto Protokolünün, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin (BMİDÇS) bu tartışmaların sonucunda ortaya çıktığını ifade etti.(İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir