• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
İstanbul`da tüm toplu taşıma araçlarına kamera
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplu taşıma araçlarını daha güvenli hale getirmek için aldığı karar üzerine, 30 Haziran'a karar bu araçların tümünde güvenlik kameralı sistem olacak. Belirtilen tarihe kadar GPS ve kamera uygulamasına geçmeyen esnafa, Çalışma Ruhsatı ve Güzergah Kullanım İzin Belgesi verilmeyecek.

Mersin'de üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın, yolculuk yaptığı minibüsün şoförü tarafından hunharca katledilmesi toplu taşıma araçlarındaki güvenlik sorununu gündeme getirirken, UKOME'nin aldığı kararla İstanbul'da hizmet veren kamu, personel, okul servis araçlarına GPS ve dış kamera, diğer tüm toplu taşıma araçlarına ise GPS ve iç kamera takılması zorunlu hale getirilmişti.

Toplu taşıma araçlarını güvenli hale getirmek için alınan karara göre, ay sonuna kadar tüm toplu taşıma araçlarına GPS ve dış kamera, diğer tüm toplu taşıma araçlarına ise GPS ve iç kamera takılacak.
Uygulamayla ayrıca, toplu taşıma araçlarını kullanan özellikle kadınların sıklıkla yaşadıkları taciz olaylarının da son bulması hedefleniyor. Son tarih olan 30 Haziran Salı gününe kadar, GPS ve kamera uygulamasına geçmeyen esnafa, Çalışma Ruhsatı ve Güzergah Kullanım İzin Belgesi verilmeyecek.

SUÇLUYU TESPİT KOLAYLAŞACAK
Toplu taşıma hizmeti veren esnafa tanınan sürenin bitmesine günler kala, Harem Gebze Minibüsçüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, şoförlerin ve yolcuların güvenliğini artırmak için hatlarındaki 376 araca güvenlik kamerası sistemi taktırmaya başladı.
Dernek Başkanı Ramis Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm minibüslerine GPS ve 3G'li kamera sistem taktıklarını belirterek, UKOME'nin aldığı kararın doğru ve yerinde olduğunu söyledi. Sistemin, şoförlerle yolcularının can ve mal güvenliğini artıracağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu sistem toplu taşıma araçlarında olmazsa olmazdır. Özgecan cinayetinde de derin üzüntü duyduk. İnsanlık dışı bu cinayetin olmamasını isterdik. Minibüsçü olarak da kabul etmiyoruz. Bu tür olayların yeniden yaşanmaması için araçlarda güvenlik sistemlerinin olması gereklidir. Kameraların caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Suç işlendiğinde de kimin suçlu olduğunu tespit etmek kolaylaşacak. Kamera takılan araçlarımızda suç oranının hemen hemen sıfıra indiğini gördük. Şoförlerimiz takip edildiğini bildiklerinden, hal ve hareketlerine daha dikkat edecektir. Bu da müşterilerimize yönelik hizmet kalitemizde artış sağlayacaktır. Güven ortamından dolayı yolcuların minibüsleri daha çok tercih edeceğini bekliyoruz."

TACİZ SON BULACAK
Yılmaz, minibüslerde 3 ayrı kameranın bulunacağını dile getirerek, 1 kameranın şoför, 1 kameranın yolcu, diğer kameranın ise aracın gittiği yolu görüntüleyeceğini anlattı. Aracın önünde bulunan kameranın, olası kazalarda özellikle kasko ve trafik sigortaları acısından faydalı olacağını aktaran Yılmaz, "Dış kamera, özellikle büyük kazalarda kimin kusurlu olduğunun tespiti açısından son derece önemli. Ayrıca, araç şoförlerimiz, bu kamera sayesinde kurallara daha çok uyacaktır. En önemlisi, bu kameraların aldığı görüntüleri anlık olarak uzaktan görebileceğiz. Şikayet aldığımız şoförlerimizi sistemden denetlememiz kolaylaşacak. Şikayet alan arkadaşlarımızı, canlı olarak sürekli izleyebileceğiz. Tekrar bir hata yapması durumunda, sefer sayısını indirme gibi küçük cezalar vereceğiz. Hataların devam etmesi durumunda da durumu belediyeye bildireceğiz" ifadelerini kullandı.

KADIN YOLCULAR İÇİN YARARLI OLACAK
Minibüs yolcusu Damla Yıldırım da sistemi tüm toplu taşımalarda bulunmasının çok faydalı olacağını belirterek, sistemin özellikle kadın yolcular için çok yararlı olacağını dile getirdi.
Yıldırım, bir kadın olarak dolmuşları kullanmayı pek tercih etmediğini anlatarak, "Bir kadın olarak dolmuşlara binerken açıkçası çok çekiniyordum. Bana ya da eşyalarıma bir şeyler olacağı endişesi taşıyordum. Kamera sisteminin olması özellikle bizim için çok iyi oldu. Tüm kadınların hoşuna gideceğini düşünüyorum. Bu sistem sayesinde toplu taşıma araçlarında kadınların karşılaştığı taciz olayları da yaşanmayacak. Bir şey olursa da polisler görüntülerden daha rahat suçluyu tespit edebilecek" diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir