• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...

Adana Ticaret Odasının (ATO) makine sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin yer aldığı 11. Grup Meslek Komitesi’nin katkılarıyla Yeni Metal Sanayi Sitesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın güçlü üretim potansiyelinin ihracata yansıtılabilmesi için KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı ve Eximbank desteklerinden yararlanılabilmesi konusunda işbirliğine girilmesi gerektiğini belirterek, “Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Programı’nda makine sektörüyle ortaya koyduğumuz potansiyelin, diğer sektörlerde de geliştirilebilmesi mümkündür.” dedi.

“Dış pazarlara açılma noktasında desteklemekteyiz”

ATO’nun 2014 yılında başlattığı Meslek Komiteleri Destek Programı’nı, 2015 yılında finansman miktarını ve kapsamını genişleterek sürdürdüğünü ifade eden Menevşe, “Ekonominin büyümesi için dış pazarlara, özellikle ihracata yönelmenin kaçınılmaz olduğu düşüncesinden hareketle komitelerimizi ve üyelerimizi dış pazarlara açılma noktasında desteklemekteyiz. Ayrıca Adana’nın bazı sektörlerini de öne çıkarmak suretiyle bölge ekonomisini büyütme çabası içindeyiz. Bu sektörlerimizden biri de makine sektörüdür. Makinenin yanında tekstil, ayakkabıcılık, mobilya gruplarında da özel çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Menevşe,  ATO’nun 2014 yılında hazırladığı, “Adana Dış Ticaret Mevcut Durum Analizi” başlıklı raporun ardından başlattığı, “İhracat Hamlesi Eylem Planı” çerçevesinde makine ve mobilya sektörleri için hazırlanan Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme projeleri ile üyelerini dış pazarlara taşıdığına işaret etti.

Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Programı kapsamında Adana Makine Sektörü üyelerinin 2014 yılında Polonya’ya gidip burada sektörel görüşmeler yaptığını kaydeden Menevşe, “Meslek Komitesi Destek Programımız kapsamında 2015 yılında Etiyopya’da Makine Fuarı’na, ardından da Tanzanya’nın Darüsselam kentinde düzenlenen Indusmach 2015 Makine Fuarı’na katıldılar. Yakın zamanda Arjantin ve Kanada’ya fuar ziyareti için Ekonomi Bakanlığı’na başvuruda bulunulacaklar. Odamızın iki yıllık bu yeni atağında en aktif ve katılımcı grubumuz makine sektörü oldu.”diye belirtti.

“Odamız faaliyetlerine katılmak isteyen üyelerimiz için yeni çalışmalar yapmaya hazırız.”diyerek sözlerini sürdüren Menevşe, “Ekonomi Bakanlığı Pazar Araştırması Desteği kapsamında Sektörel Ticaret Heyeti desteği ile yeni gruplar oluşturarak yurtdışı fuarlara veya ikili işbirliği görüşmelerine katılım sağlayabiliriz. Bu desteğe her firmadan iki kişilik katılım sağlanabiliyor. En az 8 üyemizin bize başvurusu ile bu çalışmaları başlatabiliriz. 150 bin dolara kadar yüzde 50 destek alabiliriz. Üyelerimizden beklenti ve talebimiz, çalışmalarını aktif şekilde sürdürerek Adana makine sektörüne dünyanın her yanından yeni pazarlar ve müşteriler kazandırmalarıdır.”dedi.

Toplantının son bölümünde Meslek Komiteleri ve Ekonomik Araştırmalar Şefi Cenk Kadeş tarafından Adana Ticaret Odası’nın üyelerine sağladığı fuar destekleri hakkında bilgi verdi. (İLKHA)