• DOLAR 32.539
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2431.5
  • ...
`ABD, Kürt Devleti`nin altyapısını hazırlıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Buna göre ABD`nin PYD`ye destek vererek bir Kürt devletinin altyapısını hazırladığına, ayrıca PKK`nın Suriye`den sonra Türkiye içine yönelme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Hafta başında Türkiye-Suriye hududunda yaşananların ele alındığı Bakanlar Kurulu`nda güvenlik birimlerinin bölgedeki gelişmelerin geleceği ile ilgili kritik bir dosyayı açıp ilginç değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi.

Hürriyet`in elde ettiği bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve bazı kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan`ın da katıldığı toplantıdaki değerlendirmelerde, ABD`nin PKK`nın Suriye kolu PYD`ye destek vererek bölgede bir Kürt devletinin altyapısını hazırladığı savunuldu. Türkiye`nin, Suriye ve Irak sınırı boyunca oluşturulması planlanan “Kuzey koridoru”nun güvenli olması için Suriye`den sonra Türkiye`ye yönelme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı. Sivil ve askeri güvenlik birimlerinin istihbarat bilgilerine dayanarak yapılan bazı değerlendirmeler şöyle:

PKK`NIN SIZMA RİSKİ ARTTI: Sınır güvenliği için alınan önlemler yetersiz kalmaya başladı. Tel Abyad`ın YPG`nin eline geçmesinden sonra PKK`nın Türkiye içine sızma girişimleri artabilir.

SURİYE`DEN SONRA TÜRKİYE Mİ: YPG`nin Suriye`nin kuzeyindeki Afrin bölgesine doğru yönelmeye başlaması halinde, bölgedeki bu yeni oluşumun PKK desteği ile Türkiye içine yönelme ihtimali gözardı edilmemeli. “Kuzey koridoru”nun yaşayabilmesi için Türkiye`de iç karışıklık yaratılabilir. Gelen istihbaratlar PKK`nın Amanos`ta (Hatay bölgesi) yeniden kümelenmeye başladığı doğrultusunda.

MÜLTECİLERE KISITLAMA: Tel Abyad`ta yaşananlar nedeniyle bölgeden Türkiye`ye gelenlerin sayısı 18 bini buldu. Suriye`den kabul edilecek mültecilere “yaşlı, kadın ve çocuk” sınırı getirilmeli. 30-40 yaşlarındaki erkekler toprakları için savaşacaklarına Türkiye`ye kaçmaya çalışıyor. Yapılan bir araştırma Türkiye`ye gelmiş mültecilerin yüzde 60`nın 30-40 yaş arası çoğunlukla erkekler olduğunu ortaya koyuyor.

ABD`YE RAĞMEN GÜVENLİ BÖLGE: ABD`nin karşı çıkmasına rağmen Suriye içinde yaklaşık 50 kilometre derinliğe sahip “güvenli bölge” oluşturulmalı. İnsanlar buralara kurulacak konteyner ve çadır kentlere yerleştirilmeli.

EĞİT-DONAT GÜVENLİ BÖLGEYE: Ülkeleri için savaşacaklara bu bölgede eğitim verilmeli. Kırşehir`deki Eğit-donat programı da bu güvenli bölgeye kaydırılmalı.

Kaynak : hürriyet

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir