• DOLAR 32.378
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.61
  • ...
İlk teravih namazı kılındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Ramazan ayının başlamasıyla Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde camilere akın eden Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.

İstanbul'da vatandaşlar  ramazan ayının ilkteravih namazında camileri doldurdu.

Sultanahmet, Süleymaniye ve Eyüp Sultan başta olmak üzere kentteki camilere akın eden vatandaşlar, ilk teravih namazıyla, ramazan coşkunu yaşadı. Camileri dolduran kadın-erkek, genç-yaşlı çok sayıda kişi namaz kıldı, dua etti.

Sultanahmet Camisi'nde ilahiler eşliğinde "Enderun Usulü" kılınan teravih namazına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Namaz öncesi vaaz veren emekli vaiz Mehmet Taşkıran, ramazan ayının fazileti ve bereketini anlattı. Taşkıran, iftar sofralarında aşırı masraf yapılarak israfa kaçılmaması konusunda cemaate uyarılarda bulundu.

Şehir dışından gelerek ramazanın coşkusunu İstanbul'da yaşamak isteyenler de Sultanahmet Camisi'nde teravih namazı kıldı.

Peygamberler Şehri'nde teravih

İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da da vatandaşlar, ramazanın ilk teravih namazını kıldı.

"Peygamberler şehri" olarak da adlandırılan kentte, çok sayıda Müslüman,  Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Hz. Eyüp'ün hastalığında çile çektiği rivayet edilen mekanı ziyaret etti, oruçlu olanlar iftarını açtı.

Kentin en önemli dini mekanlarının başında gelen Balıklıgöl Yerleşkesi'ne gelenler, yatsı namazı öncesi buradaki tarihi ve turistik mekanları ziyaret ederek, dua etti.

Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır gibi çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar, yerleşkedeki camilerde teravih namazı kıldı.

Malatya

Malatya'da konteyner kentte kalan Suriyeliler ilk teravih namazını kıldı.

Beydağı Konaklama Tesisi'nde kalan Suriyeliler, ilk teravih namazı için konteyner kentte bulunan iki camiyi doldurdu. Çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu birçok Suriyeli namazlarını kıldı. Kadınlar da kendilerine ayrılan bölümde ibadet etti.

Teravih namazı öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan cami imamı Suriyeli Ali el Halit Nisan, 7 kişilik ailesiyle birlikte İdlip'ten geldiğini söyledi.

Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduklarını anlatan Nisan, "Ahirette bize siz Türklerden sual olunacak olursa, bizler diyeceğiz ki 'Türkler çok iyi, cömert insanlardır ve onlardan Allah razı olsun. Onlar bize çok yardımcı oldular. Tüm Türkiye halkından Allah razı olsun. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun" diye konuştu.

Hatay

Hatay'daki çadır kentlerde yaşayan Suriyeliler, ilk teravih namazını kamp içindeki camide kıldı.

Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Boynuyoğun çadır kentinde kalan Suriyeliler, ramazanın ilk teravih namazını kılmanın mutluluğunu yaşadı.

Çadır kentte okunan yatsı ezanı sonrası aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli camiye akın etti. Çadır kentlerde kalan kadınlar da kendileri için ayrılan bölümde namazlarını kıldı.

Namaz sonrasında Suriye'deki olayların bitmesi ve iç savaşta hayatını kaybedenler için dua edildi.

Edirne ve Kırklareli

Edirne ve Kırklareli'de, ramazanın ilk teravih namazı için vatandaşlar camileri doldurdu.

Edirneliler, ilk teravih namazını kılmak için Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ne yoğun ilgi gösterdi. Kadınlar namaza, caminin kendilerine ayrılan bölümünde katılırken, bazı vatandaşlar da namazı çocuklarıyla kıldı.

Namazı kıldıran Selimiye Camisi İmam Hatibi Tamer Alat, ramazan ayının bereketi ve fazileti hakkında cemaati bilgilendirdi. Namaz sırasında, kentte etkili olan yağmur nedeniyle zaman zaman elektrik kesintileri yaşandı.

Kırklareli'nde  ramazan ayının ilkteravih namazı için çok sayıda vatandaş, başta Hızırbey Camisi olmak üzere kentteki camilere akın etti.

Cami avlusunda teravih

Ege Bölgesi'nde camileri dolduran vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı.

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Uşak'ta kılınan teravih namazından önce verilen vaazda, Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değinildi. Ezanın okunmasıyla yatsı, ardından da teravih namazı kılındı.

Bölge genelinde  teravih namazlarında, sıcak havanın etkisiylecami avlularında saf tutulduğu gözlendi.

Kocaeli

Kocaeli'deki vatandaşlar, ilk teravih namazını tarihi camilerde kılmayı tercih etti.

Mimar Sinan tarafından İzmit ilçesinde 1571'te yapılan Fevziye Camisi ile yine Mimar Sinan'ın 1579 yılında yapılan, halk arasında Yeni Cuma Camisi olarak adlandırılan Pertev Mehmed Paşa Camisi'ni dolduran vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ederek namaz vaktini bekledi.

Kırgızistan

Kırgızistan'da camileri dolduran Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.

Başkent Bişkek'teki Merkez Camisi'nde kılınan teravih namazından önce verilen vaazda, Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değinildi. Ezanın okunmasıyla yatsı, ardından da teravih namazı kılındı.

Endonezya

Güneydoğu Asya'nın en büyük ve Endonezya'nın merkez camisi İstiklal Camisi teravih namazı için tıklım tıklım doldu.

Namaza Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve birçok bakan da katıldı.

Adetlerinden taviz vermeyen Endonezyalılar, bayram namazlarında da kültürlerini takip ederek, namaz için renkli ve yöresel kıyafetler giymeyi tercih ediyor. Binlerce insan camide kültürel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturuyor.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun namaza katılması nedeniyle, cami ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Filistin

Ramazan ayının başlangıcı için Hz. Peygamber'in sünneti olan hilali çıplak gözle görmenin ölçü alındığı Filistin`de, ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacağı akşam namazından sonra duyuruldu.  Daha sonra yatsı namazı için Mescid-i Aksa'yı dolduran on binlerce Müslüman, ramazanın ilk teravih namazını kıldı.

Öte yandan, Mescid-i Aksa`da da ramazan ayı için tüm hazırlıklar tamamlandı. Aksa`nın içi temizlendi. Aksa'nın avlusunda rahatça ibadet edilip, oruçların açılabilmesi için dev şemsiyeler kuruldu. Ramazan ayı boyunca çok sayıda sivil toplum kuruluşu Mescid-i Aksa`nın avlusunda iftar veriyor.

Doğu Kudüs`te yaşayan Filistinliler de her yıl olduğu gibi evlerinin önünü ve eski Kudüs bölgesini çevreleyen surlar ve şehrin yakınındaki Selahaddin Caddesi'ni ışıklandırdı. Kentte en yaygın ışıklandırma ise kapı önlerine asılan "ay ve yıldız" motifleri oldu.

Kazakistan

Kazakistanlı Müslümanlar başkent Astana'daki Orta Asya'nın en büyük camilerinden Hazret Sultan Camisinde ilk teravih namazlarını kıldı.

Yatsı namazına doğru Hazret Sultan'ı dolduran cemaat arasında kadınlar ve çocuklar da yer aldı. Hatimle kıldırılan teravih namazı öncesi imamlar Ramazan'ın önemini anlatan kısa bir hutbe okudu. Binlerce Müslüman'ın saf tuttuğu ve hatimle kıldırılan teravih namazı 1,5 saate yakın sürdü.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir