• DOLAR 32.573
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2433.15
  • ...
`İdam cezaları durdurulmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LONDRA - Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon, "Batılı hükümetler, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği yan yana durarak, sadece Mısır'da olanları kınamamalı aynı zamanda adım atmalıdır. İdam cezaları durdurulmalı, Mısır halkı üzerindeki baskı son bulmalıdır" dedi.

Mursi ile Mısır Özgürlük ve Adalet Partisi'nin uluslararası mahkemelerdeki davalarına bakan ITN adlı hukuk şirketinin avukatlarından Dixon, AA muhabirine Mursi hakkında dün verilen müebbet hapis ve idam cezalarını değerlendirdi.

Mahkemenin kararının "şoke edici" olduğunu ifade eden Dixon, "Mursi aleyhindeki davalardan çıkan anti demokratik kararların, mahkemelerin mevcut askeri hükümetin kontrolünde olduğunu gösterdiğini" kaydetti.

Temyiz sürecinin olacağını ve konuya istinaf mahkemesinin bakacağını anlatan Dixon, "Ancak bu süreçten gerçekçi bir sonuç beklenemez. Birçok davada da görüldüğü gibi Mısır'da yargı bağımsız değildir ve hukukun üstünlüğü uygulanmamaktadır. Teoride bir temyiz süreci var ancak pratikte bundan bahsedemeyiz. Dolayısıyla temyiz mahkemesinin mevcut kararları bozması beklenemez" diye konuştu.

"Cezaların uygulanmaması için elimizden geleni yapıyoruz"

Avukat Dixon, Mısır'daki askeri hükümetin kendisine muhalif olanları ve özellikle de askeri darbeye karşı çıkanları yok etmekte kararlı olduğunu söyleyerek, uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Dixon, "Batılı hükümetler, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği yan yana durarak, sadece Mısır'da olanları kınamamalı aynı zamanda adım atmalıdır. İdam cezaları durdurulmalı, Mısır halkı üzerindeki baskı son bulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Mursi ve Özgürlük ve Adalet Partisi üyeleri hakkında alınan kararları şimdiye kadar birçok uluslararası kuruluşa ve mahkemeye taşıdıklarını anlatan Dixon, Afrika Komisyonundan idam cezalarının askıya alınması için geçici önlemler almasını istediklerini kaydetti. Mısır mahkemesinin kararlarını Birleşmiş Milletler'e de taşıdıklarını dile getiren Dixon, "İdam cezalarının uluslararası hukuk yoluyla ve diplomatik yollarla önünün kesilmesi için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Rodney Dixon'ın başkanlık ettiği avukatlık şirketi, geçen yıl İngiltere'de Mısır Özgürlük ve Adalet Partisi lehinde bu ülkedeki Yüksek Mahkeme'ye yaptığı başvuruyu kazanmıştı. Buna göre Yüksek Mahkeme, Mısır kabine üyeleri veya askeri yetkililerin dokunulmazlıklarının polis soruşturmasının önünde engel teşkil etmediğine hükmetmişti. Böylece Mısır hükümet yetkililerinin, İngiltere'ye geldiklerinde işledikleri suçlardan soruşturulmaları ve haklarında yasal süreç başlatılabilmesinin önü açılmıştı. 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir