• DOLAR 32.555
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2429.938
  • ...
Çarşı pazarda Ramazan hareketliliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan'ın gelmesiyle birlikte halk pazarlarında ve küçük esnaflarda hareketlilik yaşanmaya başlandı. Vatandaşlar alış verişlerini daha da sıklaştırırken, bu durum  en çok esnafı sevindirdi.

Ramazan sofraları için alışveriş yapan vatandaşlar sebzenin, meyvenin en iyisini seçmeye çalışırken, esnaf da ürün çeşidini artırdı. 11 ayın sultanı Ramazan ayında her yıl olduğu gibi bu yıl da iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi hurma, çarşı, pazar ve marketlerde yerini aldı. Hurma ve kuru bakliyat satan bazı esnaflar, fiyatlarda geçen yıllara oranla faza bir değişikliğin yaşanmadığını söyledi. Et fiyatlarında da zam yokken kasaplar ise, mevcut fiyatlardan yakındı.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Ramazan`a özel bir fiyat artırımına gidilmediğini belirtirken, Bakkal, Manav ve Kasap esnafı ise işlerin önceki yıllara göre düşmesinden dert yandı.

“Tüm yaşananlara rağmen Ramazan ayına özel bir zam söz konusu değil”

Van esnafının 6-8 Ekim olayları sonrasında sancılı bir dönem geçirdiğine dikkat çeken İsa Berge, “Esnafımız ekonomik anlamda hala bir deprem yaşıyor. Esnafımız tüm bunlara rağmen fiyat politikasını itinayla koruyor. Bu anlamda halkımızın küçük esnafımızı desteklemesini istiyoruz. Bizler de oda olarak geçen günlerde esnafımızı ziyaret ettik. Fiyat noktasında tüm yaşananlara rağmen ciddi bir zam söz konusu değil. Bu anlamda tüm halkımıza ve esnafımıza teşekkür ediyorum. Şimdiden mübarek Ramazan ayının hayır ve bereket getirmesini diliyorum.” dedi.

Gıda fiyatlarında zam yok

Fiyatların önceki yıllarla hemen hemen aynı olduğunu ancak işlerinde düşüş yaşadıklarını ifade eden kuru gıda esnafından Zeynel Abidin Entelli, “Bakliyat türü, sahur malzemeleri, incir, hurma satıyoruz. Kuru gıda fiyatları aynıdır. Reçel, tahin ve pekmez türü sahur malzemeleri ucuzdur. Kuru gıda ise geçen sene yaşanan kuraklıktan dolayı biraz yüksektir. Hurma 5 liradan 40 liraya kadar değişiyor. Medine hurması 30 liradır. İran hurması daha ucuzdur. Kuru üzüm ise 6-7 liradır.” şeklinde konuştu.

Başka bir esnaf ise fiyatların bu yıl daha uygun olduğunu ifade ederek, büyük marketlerin işlerini olumsuz yönde etkilediğini, ancak küçük esnafta fiyatların daha uygun olduğunu söyledi.

Alışveriş yapan Hacı Hüseyin Akbaş da, kuru gıda ve sahur malzemesi aldığını ifade ederek, fiyatların önceki yıllara göre fazla değişmediğini dile getirdi.

Sebze meyve fiyatlarında düşüş bekleniyor

Fiyatların oldukça uygun olduğunu ve herhangi bir zam beklemediklerini söyleyen Manav esnafından Hüseyin Aktiz, “Sebze meyve fiyatları şu an normal seyrindendir. Ramazan`da fiyatların yükselmesini beklemiyoruz. Aksine indirime gidileceği kanısındayız. Ramazan ayı sıcak mevsime yani sebze meyvenin bol zamanına denk geldiği için, önümüzdeki günlerde fiyat düşüşüne bile gidilebilir.” şeklinde konuştu.

“Et fiyatlarında zam yok mevcut fiyatlar cep yakıyor”

Kasaplar da bu Ramazan`da bir fiyat artışı beklemediklerini belirterek, kentte Et Balık Kurumunun faal olmamasından dolayı, et fiyatlarının mevcut durumda pahalı olduğuna dikkat çekti.

Kasap esnafından Hacı Mehmet Emin Arık, kendilerindeki etin daha kaliteli olduğunu ifade ederek, “Özellikle Ramazan`da alınacak ete dikkat edilmesi gerekir. Fiyat farkı çok fazla olmamasına rağmen, kimisi açıkta satılan etleri alıyor. Ancak burada etlerin saklanma koşulları ve hijyeni çok önemlidir. Et piyasasında ciddi bir sıkıntı var. Bizler de bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz ki, halkımıza daha uygun fiyata et verebilelim.” diye konuştu.   (Murat Dalgın-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir