• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
Doğu Türkistan`da ramazan Çin baskısıyla başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan'da ramazan ayı öncesi Müslüman Uygurlara yönelik baskılar yeniden gündeme geldi.

Çin işgal yönetimi, yayınladığı bildiride öğrencilerin ve memurların oruç tutmasını yasaklarken Uygurlara ait lokantalara da oruç saatlerinde açık olma zorunluluğu getirdi. Uygur Türkleri, baskılara tepki gösterirken Çin yönetimi, genelgenin yasak kapsamında değerlendirmemesi gerektiğini öne sürüyor.

Dünya Uygur Kongresi yöneticilerinden Dilşat Raşit Ramazan ayında Çin'in baskılarının özellikle arttığını söyledi.

İşgal yönetimi, 18 yaşından küçüklerin ibadet etmelerinin 'reşit olmayanların dini etki altında kalmaması için' yasaklandığını savunurken memurların, öğrencilerin ve öğretmenlerin ise eğitim ve iş verimi için oruç tutmaması gerektiğini öne sürdü.

Doğu Türkistan'ın Çin Komünist Partisi temsilcisi Zhang Chunxian ise yayınlanan bildirinin istikrar için önemli olduğunu savunarak terörist ve radikal diye nitelendirdiği grupların bunu istismar ettiğini öne sürdü.

Pekin yönetimi ise sürgündeki Uygur aktivistlerin ramazan ayı ile ilgili uygulamaları istismar ettiğini ve batılı ülkelerin tepki göstermesi için abarttığını iddia etti.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir