• DOLAR 32.589
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2507.64
  • ...
HÜDA PAR heyeti sınırda incelemelerde bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın ve beraberindeki bir heyetle Tel Abyad`da yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye`ye sığınan mültecileri ziyaret etmek için Akçakale sınır kapısına gelerek bazı incelemelerde bulundular.

Yapılan ziyarette, HÜDA PAR Şanlıurfa il başkanı Lokman Yalçın`ın yanı sıra Akçakale ilçe başkanı Halil Aydın, Eyyübiye ilçe başkanı M.Siraç Alkanat ve il yönetimi de hazır bulundular.

Sınır kapısında İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Mahmut Sönmez`den mevcut durum hakkında bilgi alan heyet, daha sonra mültecileri ziyaret ederek isteklerini dinledi.

Mültecilerin durumunu yerinden görmek için bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, sınırda büyük bir insanlık dramının yaşandığını ve yetkililerin evsiz barksız olan insanları acilen çadır kentlere yerleştirmesi gerektiğini vurguladı.

“Göç dalgasının artacağı konuşuluyor”

HÜDA PAR il başkanlığı ve Akçakale ile Eyyübiye ilçe teşkilatıyla birlikte Suriye sınırının sıfır noktasında Tel Abyad sınırına geldiklerini belirten Yalçın, “Tam karşısında Akçakale`deki mülteci akımını yerinde görmek ve yetkililerle görüşmek üzere buraya geldik. Tabi gördüğümüz manzara iç açıcı bir manzara değil. Bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu göç dalgasının günden düne artacağına dair ciddi kaygılar var. Tel Abyad tarafında çatışmalar devam ediyor. Burada da gözle görülür şekilde bir çatışma görülüyor. Bu çatışmalar devam ettiği sürece, Şanlıurfa ve sınır ilçelerinde de bu tür manzaralara şahit olacağız.” diye konuştu.

“Bu savaş 300 bin insanın hayatına mal oldu”

Suriye`de yaşanan bu savaşın çok büyük mağduriyetler yaşattığını kaydeden Yalçın, açıklamalarına şöyle devam etti: “HÜDA PAR olarak Suriye savaşı başladığı günden beri bu işin silah ve çatışma ile olmayacağını ve barışın sağlanması için öncellikle silahların susması gerektiğini ve taraflarında bir araya gelip uzlaşarak bu meseleyi hal etmeleri yönünde telkinlerde bulunduk. Bunu hükümet yetkililerine de iletmiştik. Bu anlamda maalesef bu savaş 300 bin insanın hayatına mal oldu.   Bugün bu mülteci kardeşlerimiz Tel Abyad`dan buraya sığınırlarken çok sayıda insanın yolda hayatını kaybettiğini öğrendik.”

“İnsanlar çeşitli yerlere gönderiliyor”

Burada sıcaklığın 40 derece civarında olduğunu belirten Yalçın, “Çok sayıda kadın ve çocuğun buraya geldiğini gördük. AFAD ile yaptığımız görüşmede bunların bir kısmının akrabaları tarafından misafir edildiklerini bir kısmının da Akçakale kampı dolduğundan, Mardin ve Derik`teki kamplara götürüldüğü söylendi. Buraya sığınan kardeşlerimizin yüzde 90`ının Arap ve bunları da Derik kampına gönderiyorlar. Geri kalanları da muhtelif il ve ilçe merkezinde serbest bırakıldığına dair bilgiler aldık.” ifadelerini kullandı.

“Kaos ve şiddetin kaynağı küresel güçlerdir”

Hükümetin acilen ciddi tedbirler alması gerektiğini vurgulayan Yalçın, son olarak şu ifadelerde bulundu: “Burada ek kamplar yapılıp insanların bütün ihtiyaçları karşılanmalıdır. Sivil Toplum Kuruluşlarının burada olması bizi sevindirdi. Bölgede yaşanan bu kaos ve şiddetin mimarı küresel güçlerdir. Küresel güçler burada kanlı ve kirli bir oyun tezgâhlıyor. Bu oyunda maalesef yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Temennimiz odur ki silahlar bir an evvel susup barışın sağlansın.” (Osman Gülebak / Ali Fidancı - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir