• DOLAR 32.427
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2325.98
  • ...
ABD ve Nato`nun Türkiye`deki Üs`leri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Kürecik’te kurulacak olan Füze Kalkanı radarları ile Türkiye’deki ABD ve NATO varlığının daha da güçlendirilmesi hedefleniyor. Kurulacak radarın asıl amacının ise bölgede israil’in korunması ve İran’a yapılacak bir saldırıya hem zemin hazırlamak ve hem de radarın Türkiye topraklarında olması sebebiyle İran’a karşı çıkarılabilecek bir savaşta Türkiye’nin israil ve ABD’nin safında tutulabilmesi amaçlanıyor.


ABD’nin bölgedeki en büyük üslerinden biri Türkiye’de, Adana İncirlik’te bulunuyor. Türkiye’nin en eski ABD askeri üssü olan İncirlik, 1954 yılında “Türkiye’de bulunan Amerikan yardım personeline NATO kuvvetler statüsü antlaşmasının tatbik edileceğine dair anlaşma” adı altında askeri tesisler kapsamında kurulmuştu.


İncirlik’te ABD Hava Kuvvetleri 39. Ana Jet Üssü görev yapmaktadır. Binlerce Amerikan askeri personelinin bulunduğu İncirlik Üssü, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin çevre ülkelerdeki Amerikan üslerini lojistik anlamda destekliyor. İncirlik, Sovyetler’in çöküşü ve Varşova Paktı’nın dağılmasının ardından ilgisini İslam ülkelerine yöneltti.

Tarihi olarak baktığımız zaman İncirlik Üssü, Amerika’nın bölgedeki birçok askeri operasyonunda önemli roller oynadı. Üssün son görevi ise Irak’ın işgali sırasında ABD ve İngiliz uçakları ile askerlerinin barınma ve dağıtımının yapıldığı yer olarak biliniyor. İncirlik ABD Üssü halen de aktif bir biçimde kullanılıyor.


Gazeteci Nagehan Alçı, 2008’de, Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’le New York’ta yaptığı mülakatta Hersh, Amerika’nın Türkiye’deki üsleriyle ilgili çarpıcı ifadeler aktarıyordu. “ABD’nin Türkiye’de resmen açıklanmayan birçok üssü var. Soğuk savaş zamanında kurulmuş olanları var. Uzun zamandan beri iki ülke arasında tam detayları açıklanmayan askeri işbirliği var. Sınırlarınıza yakın, Irak sınırına, Suriye sınırına yakın yerlerdeler. Bir takım gizli anlaşmalar çerçevesinde istihbarat paylaşıyorlar, bu da Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonlarına olanak sağlıyor” diyen Seymour Hersh, Irak’taki Ebu Garib Hapishanesi’nde Amerikalı askerlerin Iraklı mahkumlara yaptığı işkenceleri ortaya çıkaran Yahudi asıllı gazeteci olarak biliniyor.


ABD VE NATO’NUN TÜRKİYE’DE İNCİRLİK DIŞINDAKİ DİĞER ÜSLERİ;
Türkiye’de İncirlik dışında da NATO üsleri bulunmaktadır. ABD’nin Türkiye’de bilindiği kadarıyla kullandığı üsleri şöyle: Türkiye’deki en büyük askeri havaalanı olan Afyonkarahisar askeri havaalanı aynı zamanda NATO tarafından “Ana Jet Bakım Üssü” olarak kullanılmaktadır ve NATO’nun en büyük 2. havaalanıdır.

Tekirdağ Çorlu Havaalanı, Konya Hava Üssü (AWACS erken uyarı uçakları bu üste bulunuyordu), Gaziantep Havaalanı, Batman Havaalanı’nda 1 Patriot savunma sistemi getirildiği belirtiliyor. Sabiha Gökçen Havaalanı ikmal-destek üssü olarak düşünülmüştü. Mersin Taşucu Limanı. İskenderun Limanı. Patriotların buradan sevkedildiği belirtiliyor. Diyarbakır Hava Üssü ki Patriotlar daha çok üsse yerleştirilecek.

Irak harekâtı sırasında kullanılan değişik noktalar bu defa, İran’ın muhtemel bir saldırısına karşı kullanılmak üzere yeniden gözden geçiriliyor. Şırnak, Silopi, Mardin, Şanlıurfa hattında yeni birtakım noktalar işaretleniyor. Sanki İran’a karşı kapsamlı bir operasyonun hazırlığına yönelik girişimler şimdiden başlamış görünüyor.


İzmir Hava Üssü Çiğli’de Avrupa’daki Amerikan hava kuvvetleri (USAFE) ile ortak askeri tesiste 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri bulunduğu iddia ediliyor.

Bilindiği gibi 11 Ağustos 2004’te Landsoutheast karargâhı Napoli’den İzmir’e taşınmış, 1 Ocak 2006’da da Amerikan 16. hava filosu, Almanya’nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmişti. Şile üssü, Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanı konumundadır. Balıkesir 9. Hava Jet Üssü’nde 6 adet “vault” denilen füze rampası bulunduğu söylenmektedir.

Muğla Aksaz Deniz Üssü’ne dikkat çekilmektedir. Bir iddiaya göre de, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum ve Mardin’de NATO’ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri (CAOC6) bulunmaktadır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir