• DOLAR 32.494
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2436.79
  • ...
Batman'da otomobil fiyatına güvercin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkezdeki kanatlı hayvan pazarlarında otomobil fiyatına satılan güvercinler şaşırtıyor. Güvercin işine bir hobi olarak başlayan ve Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneğini kuran Nesih Taş, güvercin türlerinden ırklarına, fiyatlarından sağlığına kadar bilgiler vererek, Batman’da yapılacak Posta Festivali’ni anlattı.

Daha önce İstanbul’da restoran şefliği  yapan, şimdi ise hobi olarak sevdiği iş için memleketi   Batman’a yerleşip güvercin işini yaptığını söyleyen Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Nesih Taş, “Kuşların fiyatları, ırkına ve cinsine göre değişiyor. Bizde normal bir güvercin 50 TL’den başlıyor, iyi bir hava kuşu 15 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Batman’a has paçalı kuşların fiyatları  da 500 TL’den başlıyor 5 bin TL’ye kadar  alıcı buluyor.” dedi.

Hayvanların sağlığı için insanların bilinçlenmesini istediğini belirten Taş, “Kuşların hastalıklarından anladığım için sağlıklarıyla da ilgileniyorum. Kanatlı hayvanların ağızlarına ve güzlerine bakarak, hastalıklarından Allah’ın izniyle anlayabiliyorum. Ayrıca kanatlı hayvanların senelik aşılarını Batman’da yapıyorum. Mesela bir hayvanda iç parazit varsa hayvana direk ilaç verilmemelidir. Evde  herkes uygulayabileceği bir tedavi yöntemi, 5 litre suya yarım çay bardağından az sirke, haftanın iki günü verilse, hayvanda bulunan kurt ve parazitleri atar. Kanatlı hayvanın  tüye girmemesinin sebebi güneş görmemesi veya yıkanmamasıdır. Bunu çözümü için ilaç kullanılmamalıdır. Tüye girmeyen hayvana arpa, sirke veya zeytinyağı verilse, Allah’ın izniyle hayvan tüye girer. Ayrıca bu hayvan bir hafta içince eşe de yumurtaya da gelir.” ifadelerini kullandı.

Hayvan besleyenlerin, hakkını vermesi gerektiğini hatırlatan Taş, “Hayvan besleyenler değerini bilerek hakkını vermesi gerekir. Bir servete hayvan alınıyor. Gerek yemine gerekse de sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Kanatlı hayvanların aşıları düzenli bir şekilde yapılması gerektir.” tavsiyesinde bulundu.

“Batman’da bir ilk olarak Posta Festivali düzenleyeceğiz”

Batman’da daha önce sadece Mardin festivali olduğunu belirten Taş, şunları söyledi:

“Batman’da bir ilk olarak Posta Festivali düzenleyeceğiz. Bin 600 kilometreden evine gelebilme özelliği olan dünyanın en pahalı güvercini olan  posta güvercini ile Posta Festivali’ni yapacağız. Bu sene Eylül ayında 60 güvercine eğitim verilecek, aşıları yapılacak. Her hafta düzenli olarak 10 kilometreden 60 kilometreye kadar antrenman olacak. Antrenmandan sonra 3 etap yarışmamız olacak. 100 kilometre, 200 kilometre ve son olarak Malatya’dan 350 kilometre mesafeden posta güvercinleri bırakacağız. Bu da Batman’da bir ilktir. Malatya’dan salacağımız kuşun bir günde gelmesi gerekir. Malatya’dan buraya gelmesi en az dört saat olacak. Yarışmamızın kuralları gün içinde sırasıyla 1’nici, 2’nci ve 3’üncü gelen güvercinlerin sahiplerine ödül verilecek.” (M. Sait Çelik – İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir