• DOLAR 32.498
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2476.601
  • ...
26 yıldır aralıksız oruç tutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Gölcük ilçesinde kendisine ait marketi işleten Osman Ay, 26 yıldır aralıksız oruç tuttuğu için çevresinde ‘Oruç Tutan Adam` olarak biliniyor. Oruç tutmaktan dolayı sağlık açısından bir sıkıntı yaşamadığını hatta orucun sağlığına daha iyi geldiğini belirten Ay, Ramazan öncesi tavsiyelerde bulundu.

Orucun sağlığına hiçbir yan etkisi olmadığını belirten Ay, herkesin kendisi gibi sürekli olmasa da haftada bir veya iki gün oruç tutabileceğini belirterek, herkese oruç tutmaları tavsiyesinde bulundu.

26 yıl önce bir üç aylar orucuyla sürekli oruç tutmaya karar verdiğini ifade eden Ay, şunları söyledi: “Üç aylar girmişti. Ben de üç aylarda oruç tuttum. Sağlığıma bir zararı olmadığı için madem marketten bir yere çıkmıyorum, bunu oruçlu olarak değerlendireyim düşüncesiyle oruç tutmaya başladım. Kesinlikle bir diyet ya da herhangi bir şey için de başlamadım. Tamamen Allah rızası için tutuyorum. Şu an itibariyle 26 yıl oldu. Gün itibariyle 9 bin 143 gündür oruçluyum.” dedi.

26 yıllık süre zarfında zorlandığı anların olduğunu fakat hiçbir sağlık problemi yaşamadığını belirten Ay, sağlıklı ve huzurlu olmasını oruca borçlu olduğunu söyledi.

Ay, oruç tutarken zorlandığı bir günü de şöyle anlattı: “Bir hafta öncesi çok zorlandım. Beni bir baş ağrısı tuttu. Dayanılacak gibi değildi. Dua ettim, Allah'ım bu orucu senin için tutuyorum bana yardım et, ben kendimi sana teslim ediyorum yardımcı ol diye. İftara kadar çektim ama ondan sonra bir şeyim kalmadı. 26 senedir tutuyorum ama o gün kadar hiç zorlanmadım."

Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle oruç tavsiyelerinde bulunan Ay, "Ben özellikle sıvı tüketimine ve meyve gruplarının tüketimine ağırlık veriyorum. Gıdalar da ise tahıllı olanları tercih ediyorum. İnsanlar doyurucu şeyler yesinler. Ebu Derda Hazretleri şöyle diyor: ‘ibadetten en haz aldığım zaman, karnımın belime değdiği zamandır.` Zaten insan bir spora gittiği zaman tıka basa yediğinde, spor yapamaz. Bir ibadet yaptığı zaman çok yerse, o ibadeti yerine getiremez." diyerek her şeyi kararınca yemelerini tavsiyesinde bulundu.

Oruç tutmaya başlamadığında 155 kilo olduğunu vurgulayan tavsiyelerini şöyle sürdürdü: "Obezite olan insanlara şunu söylüyorum. Hesapsız yiyen tartıdan hesap sormasın. Yediklerine içtiklerine dikkat etsinler. Tahıllı gıdaların tüketimine dikkat etsinler, meyve, sebze yesinler, yoğurdu bol tüketsinler. Sulu gıdalar ve suyu mümkün olduğunca çok içsinler. Sahurda çok yağlı, hamur işi, kızartma değil de, insanı tok tutacak besinlerden yemeleri daha iyi olacak. Özellikle yumurta yemelerini tavsiye ediyorum, çünkü çok tok tutuyor. Turşu, acı, insanı acıktıracak yiyeceklerden uzak dursunlar.  Benim tavsiyem bol sıvı tüketmeleridir. Ayrıca tahıllı gıda, bol lifli gıdalar tüketsinler. İftarda bir anda yüklenmek yerine, azar azar yiyerek iftarlarını açsınlar. Tatlılara fazla ağırlık vermesinler. Oruç insanı dinç tutuyor sağlıklı yapıyor."

Bazı gençlerin güçleri yetmelerine rağmen oruç tutmamasının kendisini çok üzdüğünü dile getiren Ay, son olarak şunları söyledi: "İnsanlara da diyorum çocuklar ve yaşlılar oruç tutuyor. Gençler oruç tutmuyor ben çok üzülüyorum. İnsanlar gelip bahaneler üretiyorlar, tamam insan hasta olabilir ama bunun da bir adabı var. Adam alıyor buradan yiyecek ya da içecek, karşısındaki insan oruç tutuyor mu, değil mi? Yok karşıda oruçlu insana hiç saygı yok. İnsan buna üzülüyor. Hristiyan ülkelerinde bile oruç tutan insanlara saygı var. Lütfen insanlardan istirham ediyorum. Hasta olabilir herhangi bir sıkıntınız olabilir. Dışarıda yiyeceğinizi evinizde yiyebilir veya kimsenin olmadığı bir yerde yiyebilirsiniz. Şimdi her şey alenen yapılır oldu.” (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir