• DOLAR 32.601
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2506.178
  • ...
Suriyeliler alınmaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`nin Tel Abyad bölgesinde IŞİD, YPG ve Koalisyon uçakları arasında yaşanan savaştan kaçıp Akçakale sınır kapısına sığınan mülteciler, bu sabah itibariyle kademe kademe tekrar içeri alındılar.

Polis ve asker tarafından oluşturulan güvenlik koridorundan gruplar halinde içeriye alınan Suriyeli halk, Akçakale sınır kapısında yapılan kayıt işlemlerinin ardından içeriye alındılar.

Savaştan kaçıp ellerine geçirdikleri birkaç parça eşyalarını yanlarına alan halk, geriye bıraktıkları evleri ve vatanlarına bir an önce kavuşmak istediklerini belirttiler.

Sınırdan Türkiye tarafına geçen mülteciler ise günlerdir büyük sıkıntılar çektiklerini ve sıcak havadan dolayı da oldukça zorlandıklarını belirterek, sınırı geçtikleri için mutlu olduklarını fakat yaklaşan Ramazan ayı ve yer sıkıntısından dolayı oldukça zor bir dönemece girdiklerini ifade etiller.

Bölgeye gelerek bir takım incelemelerde bulunan AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve Şanlıurfa milletvekili Nurettin Nebati ise şu ana kadar yaklaşık 18 bin kişinin sınırdan alındığını ifade ederek, kademeli olarak sınırda bekleyen diğer mültecilerin de alınacağını söyledi.

“Tel Abyad halkı, PYD ile Koalisyonun saldırılarından kaçıyor”

Son günlerde Tel Abyad`da yaşanan olayları yerinde görmek üzere sınırı ziyaret ettiğini belirten Nebati, “Maalesef burada içler acısı bir durum var. Tel Abyad, günlerdir koalisyon güçleri tarafından bombalanırken diğer taraftan da PYD güçleri şehre saldırıyor. Dolayısıyla Tel Abyad`ın merkezinde bulunan insanların büyük bir çoğunluğu şu anda Akçakale sınır kapısına yönelmiş durumdalar. Dün 4 binin üzerinde alınmış olan Suriyelilerin toplamı 18 bine yaklaşmış durumdadır. Şu anda kapının diğer tarafında 3-4 bin kişilik bekleyen grup var. Çocuklar, anneler ve babalar bombalar altında burayı terk ediyorlar. Canhıraş bir şekilde alabildikleri malzemelerini alıp ülkeye sığınıyorlar. Şu anda bir taraftan kendilerine içecekleri verilirken diğer taraftan da geçiş işlemleri devam ediyor. Bunlar evlerini terk etmiş ve 35 derece sıcakta buraya çalışan insanlardır.” diye konuştu.

“Halkın bir kısmı çadırlara bir kısmı da akrabalarına gidiyor”

Tel Abyad`ın Arap bir köy olduğunu fakat az da olsa Kürt ile Türkmen olan ailelerin de olduğunu kaydeden Nebati sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar da bu taraf giriş yapıyor. Bu gelişlerin bir an önce bitmiş olmasını bekliyoruz. Ama yapılan bombalamalar ve PYD`nin saldırıları bu kaçışı hızlandıracaktır. Hükümet ve AFAD olarak hazırlıklar yapılıyor. Geçişler de kontrol altında yapılıyor. Bu geçişlerde insani gereksinimler karşılanmaya çalışılıyor. Gelen insanların çoğunluğunun akrabaları var. Bunlar akrabalarına gidiyorlar. Akrabaları olmayanlar da AFAD tarafından oluşturulan çadırlara götürülüyorlar. Mardin ve İslahiye`de bulunan kamplara gidenler de var.”

“Şu ana kadar 18 bin civarı insan alındı”

Bundan sonra söylenecek bir şey olmadığını tamamen bir insanlık dramının meydana geldiğini vurgulayan Nebati sözlerini şöyle tamamladı: “Aç ve susuz bir şekilde kendilerini buraya atanlara yardım etmek bizim görevimizdir. Onlara ev sahipliği yaparak Ensar olmak bize nasip oldu. Rabbim onları bir an önce evlerine dönmeyi nasip etsin. Bombalama ve saldırılar bir an önce bitsin. Herkes evine huzurlu bir şekilde dönmelidir. Dün gelenlerle birlikte yaklaşık 18 bin insan içeriye alındı. Bundan sonra alınacaklar da hariçtir. Şu anda 3 bin kişilik bir grup ta kapıda bekliyor. Akrabaları olmayanların bir kısmı çadır kentlere yerleştirildi.” (Osman Gülebak, Ali Fidancı - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir