• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kent ekonomisine ışık tutan en önemli saha araştırmalarından biri olan “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nın 2014 yılı sonuçlarını açıkladı.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener ve Şakir Umutkan ile birlikte Altıparmak Temsilcilik Binası’nda düzenlenen basın toplantısı ile Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması sonuçlarını açıkladı. 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen Araştırma ile Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da firmaların ciro, ihracat, istihdam, katma değer, karlılık, öz sermaye ve net aktiflerini ortaya koyarken, kent ve ülke ekonomisi için de önemli bulgular sunduklarını ifade etti.

Dünyadaki gelişmeler en çok Bursa’yı etkiliyor

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 2. kenti konumunda bulunan Bursa’nın dünyadaki gelişmelerden de diğer şehirlere göre daha fazla etkilendiğine dikkat çeken İbrahim Burkay, “Bildiğiniz gibi 2008 yılının son çeyreğinden itibaren zor bir dönemin başladığı dünya ekonomisinde, özellikle komşu ülkelerimizde ve yakın pazarlarımızda yaşanan beklenmedik jeopolitik gelişmeler, büyüme ve ticaret performanslarını olumsuz yönde etkiledi.” dedi.

2014 yılında işsizlik oranı yüzde 9,9’a yükseldi

Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,9 büyüdüğünü, ihracatın yüzde 3,8 arttığını, işsizlik oranının ise yüzde 9,9’a yükseldiğini belirten Burkay, Bursa’nın ihracatında ise geçen yıl yüzde 0,8 düşüş olduğunu, 2013 yılında yüzde 6,6 olan işsizlik oranının ise yüzde 6,2’ye gerilediğini anlattı.  

İlk 10’a giren firmalar

Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nda ciro büyüklüğüne göre ilk 10’a giren firmalar sırasıyla; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. Oyak Renault, Tofaş ve Bosch ihracatta, üretimden satışlarda ve katma değerde de yine ilk 3 sırayı paylaşan firmalar oldu. Dönem karı sıralamasında ise Tofaş ilk sırada yer alırken, onu Oyak Renault ve Korteks takip etti.

Firmaların net aktiflerine göre sıralamasında da yine Tofaş birinci olurken, Zorlu Enerji ve Bosch da ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. 2014 yılında Bursa’da en fazla istihdam sağlayan firmalar ise sırasıyla Bosch, Tofaş ve Oyak Renault oldu. Bursa’da öz sermayesine göre ilk 3 sırada ise Tofaş ve Oyak Renault’u Gemlik Gübre takip etti.   (İLKHA)